Sport Sport-topp

Ekdal: "Har gått över förväntan"

Albin Ekdal har gjort sina första fotbollsövningar under EM-lägret.
Albin Ekdal har gjort sina första fotbollsövningar under EM-lägret.

Efter att hittills bara fått löpa och rehabträna är Albin Ekdal nu tillbaka i fotbollsträning igen.– Jag räknar med att vara med där, säger Ekdal om den slutgiltiga EM-truppen som Erik Hamrén ska lämna in senast 31 maj.

Hamburgmittfältaren kommer ännu inte att vara helt återställd efter ryggskadan, han fick när han ramlade över ett bord på en nattklubb, när EM-truppen ska in till Uefa. Men själv oroas han inte av det.

– Vi kommer trappa upp det varje dag och sen är tanken att jag inom tre, fyra dagar ska vara med helt i träning. Det är svårt att ha en plan som man följer exakt efter skador, men personligen har det gått över förväntan. Det var bara någon vecka sedan jag inte kunde göra mycket och i dag kan jag göra i stort sett allting, säger han.

Spelar inte mot Slovenien

Råden från läkarteamet är att lyssna på kroppen. Och den känns som sagt under omständigheterna bra.

– Då är det väl egentligen bara att tuta och köra. Sedan man kanske inte ska gå in i närkamp med Zlatan efter två veckor utan det kan vänta någon dag till, säger Ekdal som deltog i samtliga övningar under söndagens träning.

– Det sista testet är att gå in i stenhårda närkamper och kunna löpa mycket för att orka 45-60 minuter, i dagsläget. Tanken är väl att jag ska göra det de här dagarna, kliva in i spelet och känna på närkamper och allt vad det innebär med spel.

Ekdal är inte tillgänglig för spel när Sverige möter Slovenien i en träningslandskamp i Malmö på måndag kväll. I stället hoppas han på EM-genrepet mot Wales 5 juni.

– Det vore skönt att få spela en match. Vi får se hur det går med kropp och huvud de kommande dagarna men jag siktar ju så klart på att spela lite.

Fysisk utmaning

Även förbundskaptenen Erik Hamrén är optimistisk.

– Jag ska ta det beslutet på tisdag. Det har varit väldigt positivt med Albin. Han har tagit de steg som man önskat och hoppats på, säger Hamrén.

– Skadan ska inte bekymra honom alls utan det som är funderingarna är om kroppen är klar för de belastningar som blir när man ska spela de här matcherna, med tanke på situationen som har varit.