Metro Sport Fotbolls-EM 2016 Sport Fotbolls-EM i Frankrike

Ekdal hoppas på startplats mot Italien

Albin Ekdal är i matchform igen.
Albin Ekdal är i matchform igen.

Om Giorgio Chiellini kan det sägas mycket.

Det gör Albin Ekdal – och pendlar mellan ytterligheterna när han beskriver sin gamle vän från Juventus.

– På planen kan han vara ett svin. Men han är en otroligt fin kille också.

Oscar Lewicki hade inte en av sina bästa dagar på jobbet när arbetsplatsen hette Stade de France i Paris i måndags.

Det var han inte ensam om.

Fler gick av planen med vetskapen om att de inte ordentligt utfört de order de fått av förbundskaptenen Erik Hamrén. Hur mycket som var dåligt chefskap och hur mycket som var mindre väl utförda arbetsuppgifter kan vi bråka om länge.

Sverige har just nu runt nio miljoner mer eller mindre aktiva förbundskaptener som diskuterar just Lewicki kontra Ekdal.

Sju år i Italien

Men med en Ekdal som för var dag som går skakar av sig lite till av sviterna från den makabra ryggskadan på en nattklubb i Hamburg, hänger Lewicki allt mer lös i startelvan.

– Jag känner mig stark, taggad och hoppas givetvis att jag får spela, speciellt mot Italien. Jag kände att jag var nära en startplats redan mot Irland eftersom jag kunnat träna på bra, säger Ekdal.

TT: Har motståndet betydelse för om du spelar eller inte?

– Det är klart att det kan vara till min fördel att jag har spelat sju år i Italien och känner till liret och många av spelarna. Det bör inte vara till min nackdel i alla fall.

Fick skjuts av Chiellini

Albin Ekdal kom till Turin som tonåring 2008 och till ett Juventus som började resa sig efter skandalerna några år tidigare. Giorgio Chiellini, en av tre mittbackar från klubben som bildar Italiens försvar, tog tidigt hand om den unge svensken.

– Han behandlade mig kanske inte som en lillebror, men som juniorspelare åkte jag med honom till träningen när jag inte hade körkort. På planen kan han vara ett svin. Det vet han säkert om, men alla vill ha en sån spelare i laget. En otroligt fin kille.

TT: Hur många spelare i det här italienska laget kan du säga att du känner?

– Chiellini och (Gianluigi) Buffon som jag spelat med, sedan har jag väl morsat på de andra fem sex år i rad. Buffon är en otroligt härlig kille och snäll. Han tar hand om alla yngre hela tiden. Jag har bara fina minnen av honom. Han är figuren för det här landslaget.

– Han är otroligt älskad, inte bara i Italien utom i hela världen. Han sprider kärlek, han taggar upp det här laget och han är otroligt viktig för Italiens lagbygge, säger Ekdal.

Ändrat uppfattning

– Jag lärde mig mycket av alla världsstjärnor när jag var i Juventus. Hur mycket alla tränade, hur mycket tid och energi de lade på detaljer. Man ser i det här italienska laget att inget lämnas åt slumpas och att de jobbar tillsammans varje sekund på planen.

Hur blir det att möta Chiellini igen?

– Det är ganska normalt att man spelar mot spelare man känner. Vi hade två bröder (Xhaka i Albanien och Schweiz) som mötte varandra och de lade inga fingrar emellan.

– Det är in och köra och efter matchen hälsar man väl.

Du sade tidigare att det här inte är det starkaste Italien du sett?

– Ja, men det var innan matchen mot Belgien. Efter den ändrade jag uppfattning, säger Ekdal och skrattar.

– Italien har kanske inte lika många stjärnor nu men de kanske är ett starkare kollektiv. Conte (Antonio, förbundskaptenen) har vunnit allting de senaste åren. Jag vet att han är otroligt noggrann som tränare och jag tycker att jag ser ett Italien som är ett starkt lagbygge där alla jobbar stenhårt för varandra.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset