Sport Sport-topp

Ekdal med – men stort frågetecken

Förbundskaptenen Erik Hamrén under presentationen av EM-truppen.
Förbundskaptenen Erik Hamrén under presentationen av EM-truppen.

Albin Ekdal är med i Erik Hamréns EM-trupp – men det är absolut inte säkert att den skadade mittfältaren åker med till Frankrike.– Det är fortfarande ett stort frågetecken, säger förbundskaptenen.Hamren är beredd att vänta så länge han får.

Hans trupp till EM-slutspelet i Frankrike var så gott som fri från överraskningar. Han valde Patrik Carlgren som tredjemålvakt bakom Andreas Isaksson och Robin Olsen och FC Köpenhamns Ludwig Augustinsson som vänsterbacksalternativ bakom Martin Olsson.

Det var det hela.

I övrigt enbart kända och väntade namn.

Men det kan bli ändringar i den 23-mannatrupp han läste upp på Norra Latin i Stockholm. Albin Ekdals medverkan är högst osäker. Mittfältaren föll mot ett glasbord och ådrog sig ett djupt skärsår i ryggen under ett nattklubbsbesök i Hamburg i helgen.

"Vi vet för lite"

Hamrén kunde inte lova att det blir EM-spel för 26-åringen.

– Vi vet lite för lite om hur det blir med skadan. Om han hinner bli frisk i tid och om vilken form han i så fall är i. Han måste ta det helt lugnt just nu, hur länge är osäkert. Det var ett ordentligt jack.

– En jäkla oturlig grej, men också tur i oturen. Hade det träffat ett inre organ hade det varit värre.

Hamrén tror att han vet mer om någon vecka och han står i tät kontakt med Ekdal samtidigt som landslagets medicinska team får information från Hamburgs läkare.

– Jag vet inte vad jag ska tro. Albin själv var optimistisk när vi pratade, men jag vågar inte svara just nu. Vi vet lite mer om några dagar.

– Det som gör det lite stökigt är hans skadesituation tidigare. Han hade precis kommit tillbaka och nu får han en skadeperiod igen.

Nio mittfältare

Förbundskaptenen funderade länge på om han skulle hålla en plats öppen.

– Men Albin är viktig för mig. Jag ville ha med honom, säger Hamrén som kan göra ändringar i truppen fram till och med den 31 maj – och med läkarintyg fram till EM-premiären mot Irland.

Förbundskaptenen valde att ta ut nio mittfältare på bekostnad av en försvarare och sade själv att han eventuellt kompletterar truppen i en annan lagdel om Ekdal inte kan spela.

Truppen innehåller sex av spelarna som tog EM-guld med U21-landslaget förra sommaren: Carlgren, backarna Augustinsson och Victor Nilsson Lindelöf, mittfältarna Oscar Lewicki och Oscar Hiljemark samt anfallaren John Guidetti.

Lewicki tycker att det har varit enkelt att ta steget in i A-landslaget.

– Det har gått väldigt smidigt. Vi har blivit omhändertagna på ett jättebra sätt av spelarna som varit med lite längre. Jag tycker att jag har funnit min roll både på och utanför planen. Det är en jättebra grupp, sade Malmö FF:s 23-årige bollvinnare.

"Allt kan hända"

Emir Kujovic, IFK Norrköping, kompletterar anfallsbesättningen som i övrigt består av Zlatan Ibrahimovic, Marcus Berg och Guidetti.

– Vi siktar i första hand på att gå vidare från gruppen. Vi är det lägst rankade laget men vi vill inte vara realistiska. Vi måste vara väldigt starka som lag och komma upp i minst samma nivå som mot Danmark (i playoff). Jag tror att det är möjligt. Och går vi vidare kan allt hända, säger Erik Hamrén.