Sport

Ekdal styrde Sveriges mittfält

Albin Ekdal ersatte Oscar Lewicki från start.
Albin Ekdal ersatte Oscar Lewicki från start.

I allra första början var Albin Ekdal en chansning.Nu är statusen en annan.Mot Italien var han navet för ett fungerade mittfält – så länge han orkade.– Det kändes att jag inte hade spelat på sex, sju veckor, sade han efter 0–1-förlusten i Toulouse.

Förbundskapten Erik Hamrén summerade Irlandsmatchen med en bra och en sämre del. Med det i huvudet gjorde han tre förändringar i startelvan till EM-mötet med Italien i Toulouse.

Ljumskskadade Mikael Lustig ersattes av Victor Nilsson Lindelöf, mittback mot Irland, och Erik Johansson fick chansen från start intill Andreas Granqvist.

Längst fram satsade Hamrén på John Guidetti i stället för Marcus Berg.

Den mest lyckosamma förändringen var dock på mittfältet; där Albin Ekdal, trots skadeproblem och oklar matchform, ersatte Oscar Lewicki.

"Skapade halvchanser"

Med 26-åringen från start på Stadium Municipal fick Sverige till en väl fungerande enhet som Italien hade svårt att bemästra på samma sätt som förbundskapten Antonio Contes gäng gjorde mot Belgien (2–0).

Han låg rätt i defensiven och avstyrde tidigt italienska försök till anfall. Offensivt bidrog han med ett kvickare och bättre passningsspel än vad Oscar Lewicki åstadkom mot Irland. Dessutom var Ekdal med och skapade en del oroligheter.

– Jag tyckte att vi höll i bollen bra och försökte komma runt och hitta lägen. De var starka precis i mitten och vi försökte komma runt mycket på sidorna. Vi skapade en del halvchanser, inga hundraprocentiga. Det hade vi kanske inte förväntat oss mot kanske det bästa försvaret i hela EM, sade han.

I 79 minuter fanns kraften och viljan.

Sedan gick inte längre.

– Det kändes jättebra i första. Men allt eftersom i andra blev jag trött och mattades av lite i andra. Det var väntat, sade han.

– Jag hade inte velat kliva av tidigare. Det kändes som rätt tillfälle.

Fortsättning mot Belgien

Bytet – Albin Ekdal ut, Oscar Lewicki in – fick dock inte den utgången som Erik Hamrén hade önskat.

Lewicki, tillsammans med Kim Källström, Andreas Granqvist och Erik Johansson, hamnade på efterkälken vid ett italienskt inkast. Éder fick yta, tog yta och placerade in 1–0 bakom Andreas Isaksson i 88:e minuten

Ett mål som innebär att matchen mot Belgien i Nice på onsdag blir avgörande för Sverige. Där krävs det förmodligen seger om Erik Hamrén & Co ska vara säkra på att gå vidare från gruppen och spela åttondelsfinal.

Vilka som får chansen centralt på mittfältet då är en fråga för Hamrén.

Men om Albin Ekdal, som förbundskaptenen chansade att ta med i truppen trots lång skadefrånvaro och osäker fysisk status, inte får några bakslag av belastningen lär han på nytt vara ett av Sveriges mittfältsnav.

– Italien spelade på ett sätt som passade oss bättre och vi kom rätt in det från början, sade Kim Källström om samarbetet med Albin Ekdal.

– Vi får analysera och ta det om några dagar, men de (Belgien) är bollskickliga och vi får se hur vi ska lägga upp taktiken.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset