Sport

Ekdal styrde upp Sveriges mittfält

Albin Ekdal ersatte Oscar Lewicki från start.
Albin Ekdal ersatte Oscar Lewicki från start.

I allra första början var Albin Ekdal en chansning.Nu är statusen en annan.Mot Italien var han navet för ett fungerade mittfält – så länge han orkade.– Jäkligt tungt och otroligt tråkigt, säger Ekdal till SVT efter 0–1-förlusten.

Förbundskapten Erik Hamrén summerade Irlandsmatchen med en bra och en sämre del. Med det i huvudet gjorde han treförändringar i startelvan till mötet med Italien i Toulouse.

Ljumskadade Mikael Lustig ersattes av Victor Nilsson Lindelöf, mittback mot Irland, och Erik Johansson fick chansen från start intill Andreas Granqvist.

Längst fram satsade Hamrén på John Guidetti i stället för Marcus Berg.

Men den mest lyckosamma förändringen var på mittfältet: Där Albin Ekdal, trots skadeproblem och oklar matchform, ersatte Oscar Lewicki.

Med Ekdal från start på Stadium Municipal fick Sverige till en väl fungerande enhet som Italien hade svårt att bemästra på samma sätt som förbundskapten Antonio Contes gäng gjorde mot Belgien (2–0).

Ekdal utbytt

Han låg rätt i defensiven och avstyrde tidigt italienska försök till anfall. Offensivt bidrog han med ett kvickare och bättre passningsspel än Oscar Lewicki, som spelad mot Irland, och var dessutom med och skapade en del oroligheter.

I 79 minuter fanns kraften och viljan.

Sedan gick inte längre och han begärde själv att bli utbytt.

– Jag blev trött i andra, jag kände av att jag inte spelat en hel match på ett tag. Men det kändes bra i första, säger Ekdal till SVT.

Utan Ekdal på planen gjorde Italien mål. Éder lirkade sig igenom fyra svenska spelare och placerade in segermålet bakom Andreas Isaksson.

– Vi hade ett mål på gång. Vi gör en ganska bra match, men de har lite flyt på slutet. De får en chans och gör mål, konstaterar Ekdal.

Förlusten innebär att matchen mot Belgien i Nice på onsdag blir avgörande för Sverige. Där krävs det seger om Erik Hamrén & Co ska gå vidare från gruppen och spela åttondelsfinal.

– Vi har en match till och vi får gå ut med samma inställning där, vi måste vinna, säger Ekdal.

Besviken Guidetti

John Guidetti var ordentligt besviken efter matchen.

– Jag tycker verkligen, verkligen att vi förtjänar 0–0, minimum. Vi gör ett jättelyft från den första matchen, vi visar hjärta. Sen kommer det som inte får hända och det händer. Det gör ont, det är tråkigt, säger han till SVT.

Guidetti passade också på att hylla fansen:

– Till och med dopningskontrollanten säger "era fans skapar magi", det förtjänar de att få höra. Vi kommer behöva dem mer än någonsin nu.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset