Sport Sport-topp

Ekholm fick sista backplatsen

Mattias Ekholm tar sista backplatsen i Tre Kronors trupp till World Cup. Arkivbild.
Mattias Ekholm tar sista backplatsen i Tre Kronors trupp till World Cup. Arkivbild.

Namnen var många – möjligheterna närmast oändliga.Till slut föll valet på Mattias Ekholm.Nashville-stjärnan fick den sista backplatsen i Tre Kronors World Cup-trupp.– Det är en ruggig känsla, jag vet hur mördande konkurrensen är, säger han till TT.

Sveriges backuppsättning håller högsta möjliga klass. Därför hade den nye förbundskaptenen Rikard Grönborg angenäma problem när han skulle ta ut det sjunde och sista namnet till World Cup-laget. Många ville se Dallas offensivt skicklige John Klingberg. Andra hoppades på Anaheims Hampus Lindholm, eller Johnny Oduya – också han i Dallas.

Det var Mattias Ekholm, till vardags i Nashville, som fick det positiva telefonsamtalet.

– Rikard ringde för några dagar sedan. Det har varit några bra dygn, det ska bli grymt kul att få vara med, säger Ekholm själv.

– Jag har förstått att det var väldigt jämnt om vem som skulle få den sista platsen. Jag hade förstått om jag inte kom med, det är ju världsklassbackar jag tävlat mot.

Ställer upp

Grönborg motiverar sitt beslut med att Ekholm är användbar i flera olika matchsituationer.

– Han är bra defensivt och offensivt. Han kan döda utvisningar och spela powerplay. Han har tagit stora steg i NHL under säsongen, och även ställt upp när Tre Kronor kallat.

Ställt upp, ja. Ekholm satte sig på ett plan och flög över Atlanten när NHL-säsongen var över för att förstärka det svenska VM-laget som åkte ur i kvartsfinal i turneringen i Ryssland.

– Jag kände mig fräsch och pigg. Då fanns det ingen anledning att tacka nej. Jag visste att det var ett World Cup-år och att det var tajt om platserna, så varför inte göra allt för att vinna förtroende, säger Ekholm.

På forwardspositionerna bjöd Grönborg inte på några större överraskningar. De sedan tidigare åtta uttagna kompletterades med Pittsburgh-duon Carl Hagelin och Patric Hörnqvist, samt Marcus Krüger, Chicago, Jakob Silfverberg, Anaheim, och Carl Söderberg, Colorado.

– De här spelarna besitter spetsegenskaper vi behövde komplettera upp med, säger Grönborg.

Går för titeln

Robin Lehner, Buffalo, gör målvakterna Henrik Lundqvist och Jacob Markström sällskap i truppen.

– En stor och stark målvakt, en starter i NHL som haft otur med skador under säsongen.

För den nytillträdde förbundskaptenen är målsättningen med World Cup solklar: Sverige ska vara med och slåss om titeln.

– Vi ska försöka spela hela vägen till sista dagen. Om man jämför lagen ska vi vara med där.Kanada har den bästa truppen på pappret, men vi kan vara med och konkurrera med vilket lag som helst, säger Rikard Grönborg.