Sport

Ekholm siktar på tredje gången gillt

Matilda Ekholm hoppas på OS-spel.
Matilda Ekholm hoppas på OS-spel.

Två gånger har Matilda Ekholm kvalat in till OS. Två gånger har SOK gjort tummen ner.Nu är 33-åringen på OS-jakt igen. Under en tuff torsdag avgörs det mesta i OS-kvalet i bordtennis.

Att kvala in till OS och få godkänt av Sveriges olympiska kommitté är inte riktigt samma sak. Det har Matilda Ekholm fått erfara både 2008 och 2012. För fyra år sedan väckte till och med bordtennisförbundet åtal mot SOK i ilskan över sidsteppningen av Ekholm.

– Eftersom jag inte har någon makt i det hela så försöker jag bara fokusera på mitt, säger Matilda Ekholm till TT.

– Kanske omöjligt att det här med OS inte sitter i det omedvetna. I mitt dagliga liv är det inte något jag går runt och tänker på. Men det är klart att jag vill spela OS.

2016 års europeiska OS-kval i Halmstad inleddes kvalfyllt för Matilda Ekholm. Men efter tisdagens brakförlust mot en betydligt lägre rankad spelare revanscherade hon sig med en seger och kommer till torsdagens avgörande kval med hopp om att bli en av åtta som tar en OS-plats – i alla fall i Internationella bordtennisförbundets ögon.

– Det blev för mycket helt enkelt. Jag tappade energi av nervositeten, säger hon om 0–4-chocken mot slovakiskan Alex Galic.

– Det är mentala grejer, de senaste åren är det mycket sällan det händer. Nu är det mer jämna resultat.

"Släppt rejält"

I torsdagens kval är det åtta miniturneringar som gäller, med kvartsfinal, semifinal och final. Ekholm kommer i och med tisdagens förlust få en högt rankad motståndare direkt. Ytterligare två platser delas ut i återkval på lördag.

Den 60-rankade svenskan vet att hon kan.

– Efter jul har det släppt rejält, jag slog nummer 15 och 16 världen inom loppet av åtta dagar i Champions League, båda med 3-0, säger Ekholm som spelar ligapingis för Wien-laget Ströck.

– Och i både VM och Kuwait spelade jag riktigt bra och slog högre rankade spelare.

Dessutom slog hon landslagskompisen Li Fen i Champions League.

– Det var första gången, en speciell känsla, säger Ekholm.

Flera vägar till Rio

Nu hör det till saken att det finns andra sätt än kvalet i Halmstad att ta sig till Rio.

Både Matilda Ekholm och Li Fen kommer förmodligen att kvala in till OS då de sista platserna delas ut efter placering på världsrankingen. Men då är frågan om SOK anser att deras krav på att kunna nå en åttondeplats i Rio är uppfylld.

Och om Sverige tar en lagplats i OS är chansen till spel i Rio väldigt stor. Eftersom bara 16 lag får vara med i OS så är det sannolikt att SOK då inte sätter stopp. Och då är det öppet även för individuellt spel.

Kruxet är att svenskorna hänger på gärsgårn, bildligt talat. Sverige är för närvarande 15 på lagrankingen, och då ska värdnationen Brasilien in, samt USA, Australien och Egypten på kontinentplatser. Så i praktiken bör Sverige avancera till tolfte plats för att nå OS.

– Jag spekulerar inte så mycket i det, jag bara hoppas att min plats bland de 16 bästa VM förra året kan vara tillräckligt.