Nyheter Sverige

Eko-märkt fika en tvistefråga

Snart kan restauranger och storkök få möjlighet att marknadsföra rätter som ekologiska. Nya regler är på gång från Livsmedelsverket. Arkivbild.
Snart kan restauranger och storkök få möjlighet att marknadsföra rätter som ekologiska. Nya regler är på gång från Livsmedelsverket. Arkivbild.

Det skall bli lättare för restauranger att eko-märka sina maträtter tycker Livsmedelsverket, och föreslår därför ett nytt regelverk. Men nyordningen kommer snarare ge mindre ekologiskt på tallrikarna, hävdar branschen.

Det saknas i dag nationella regler för hur restauranger, kaféer och storkök skall förhålla sig till ekologiska produkter, det hävdar iallafall Livsmedelsverket. Något som skapat förvirring och dessutom innebär att eventuella påståenden inte kan kontrolleras av livsmedelsinspektörerna.

– Vi ser redan i dag att många restauranger skriver ut att det är ekologiskt, och det kanske stämmer, men det vet vi inte. Våra inspektörer har ingenting att kontrollera emot, så nu ser vi till att styra upp det här, säger Lena Wallin, statsinspektör vid Livsmedelsverket.

Men de regler kring ekologiska livsmedel som finns redan i dag räcker gott och väl hävdar branschorganisationen Visita, som menar att ytterligare förordningar istället kan få rakt motsatt effekt.

– De här föreslagna reglerna skulle innebära en belastning som riskerar att hämma användandet av ekologiska ingredienser, säger Anna Sandborgh, jurist på Visita.

Förslaget från livsmedelsverket ligger nu ute på remiss, och kommer om allt går i lås införas redan vid årsskiftet.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset