Teknik Utbildning Nyheter Sverige

Elallergi ger rektor huvudvärk

En elev med påstådd elallergi har gett skolans rektor huvudbry.
En elev med påstådd elallergi har gett skolans rektor huvudbry.

Kan en skola tvingas elsanera sina lokaler för att en eller flera elever lider av elöverkänslighet – en diagnos som inte finns?

Den frågan brottas Maria Gullquist, rektor på Centralskolan i Åtvidaberg, med sedan ett barn på skolan drabbats av elöverkänslighet, skriver Dagens Medicin.

– Vi har bytt ut lysrör, telefoner, fixat kabelanslutning i stället för trådlösa nätverk i klassrummet, men hur långt ska vi sträcka oss? Det kommer ju alltid nya grejer, säger Maria Gullquist.

Maria Gullquist har varit i kontakt med ett flertal myndigheter utan att få svar på frågan hur skolan bäst bör agera.

Enligt Skolinspektionen är det skolans skyldighet att utreda och vidta åtgärder – oavsett vad en elevs mående eller problematik bottnar i. Det säger Hanna Kindén, enhetschef på myndigheten, till tidningen.

Men varken Socialstyrelsen eller andra myndigheter godkänner elöverkänslighet som diagnos. Fredrik Haux, utredare på Folkhälsomyndigheten, ser därför problem när skolor elsanerar.

– Om man åtgärdar saker blint kan man göra jättemycket fel och det kostar mycket skattepengar, säger han.

Han lovar dock att bjuda in Skolinspektionen för att diskutera "evidens och vetenskap" med myndigheten. Tills vidare får Maria Gullquist fortsätta att treva sig fram.

– Jag vill veta vad som gäller om det kommer ett sådant här fall igen, säger hon.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset