Nyheter Världen

Eldupphör gäller men läget är skört

FN-sändebudet Staffan de Mistura säger att syrierna själva, inte utlänningar, ska avgöra president Bashar al-Assads öde.
FN-sändebudet Staffan de Mistura säger att syrierna själva, inte utlänningar, ska avgöra president Bashar al-Assads öde.

Det eldupphör som råder i Syrien börjar visa de första positiva resultaten och bereder väg för en politisk lösning på den långvariga konflikten. Det konstaterade fem länders ledare på fredagen.

Ledarna i Ryssland, Frankrike, Tyskland, Storbritannien och Italien höll en telefonkonferens för att diskutera läget i Syrien. De konstaterade att kampen mot Islamiska staten (IS), al-Nusra-fronten och andra terrorgrupper måste fortsätta. Bedömningen är att det eldupphör som trätt i kraft håller men är skört.

Helt eniga är de dock inte. Frankrikes president François Hollande är kritisk till att Syriens president Bashar al-Assad planerar att hålla parlamentsval i april.

"Orealistiskt"

– Idén om att det kan hållas val är inte bara provokativ utan helt orealistisk, sade han efter ett möte med Tysklands förbundskansler Angela Merkel i Paris.

Rysslands president Vladimir Putin sade däremot under telefonkonferensen att ett val inte kommer att störa åtgärderna för få i gång en fredsprocess.

FN-sändebudet Staffan de Mistura planerar att återuppta samtalen mellan den syriska regeringen och oppositionen den 9 mars. Det är i enlighet med den ambitiösa plan som världsmakterna drog upp på ett möte i Wien i november men som ännu inte omsatts i praktiken.

al-Assads öde

Han sade på fredagen att det syriska folket, inte utlänningar, bör få besluta al-Assads öde.

Oppositionsledaren Riad Hijab sade att al-Assad inte har någon plats i Syriens omvandling.

– För närvarande är situationen i landet inte mogen för att återuppta förhandlingarna, sade Hijab, som leder den saudistödda största oppositionsgruppen Höga förhandlingskommittén.

Utrikesministrarna i Frankrike, Storbritannien och Tyskland uppmanar dem att delta i de interna syriska samtalen nästa vecka. Men de varnar för att samtalen kan fortsätta bara om humanitär hjälp kan levereras och eldupphör respekteras.