Nyheter Världen

Eldupphör i Syrien under högtid

USA-stödda rebeller på okänd plats i Syrien. Arkivbild.
USA-stödda rebeller på okänd plats i Syrien. Arkivbild.

Den syriska militären har utlyst en ensidig vapenvila som ska gälla till midnatt på fredag. Vapenstilleståndet omfattar hela Syrien och sammanfaller med den tre dagar långa muslimska högtiden id al-fitr.

USA:s utrikesminister John Kerry välkomnar den tillfälliga vapenvilan och säger att han tillsammans med Ryssland och andra parter ska försöka att få till stånd ett mer bestående eldupphör.

– Vi välkomnar den syriska arméns tillkännagivande av en period av stillhet vid firandet av id al-fitr. Vi hoppas att alla parter ska ta det till sig, sade han till journalister under sitt besök i Georgien.

Fria syriska armén, en paraplyorganisation för flera rebellgrupper, säger i ett uttalande att de kommer att respektera vapenvilan under den muslimska högtiden, under förutsättning att regimen verkligen gör det.

En bräcklig vapenvila mellan den syriska regimen och oppositionsgrupper förhandlades fram i februari i ett försök att få ett slut på det fem år långa inbördeskriget. Den omfattade dock inte jihadistgrupperna IS och al-Nusrafronten. Sedan dess har flera lokala eldupphör utlysts av den syriska regimen, bland annat i Aleppo och i närheten av huvudstaden Damaskus. Trots det har flygattacker och strider fortsatt.

AP/TT
Soldater i den syriska armén hyllar president Bashar al-Assad. En tre dagar lång vapenvila har utlysts i landet under en muslimsk högtid. Arkivbild
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset