Nyheter Världen

Elevuppror mot hårregler i Sydafrika

Elever på väg till skolan i Lebowakgomo i Sydafrika. Bilden har ingen koppling till personerna i texten. Arkivbild.
Elever på väg till skolan i Lebowakgomo i Sydafrika. Bilden har ingen koppling till personerna i texten. Arkivbild.

Tre skolflickors protest mot en numera skrotad klädpolicy på deras skola i Pretoria har lett till en het debatt om rasism i det sydafrikanska samhället.

Allting började i måndags med att tre tonårstjejer på den ansedda skolan Pretoria Girls High demonstrerade mot att klädpolicyns avsnitt om frisyrer: de skulle vara "traditionella, prydliga och fungera ihop med skoluniformen". Tjejerna berättar i en intervju med CNN att lärare sagt åt dem att deras afrohår var alltför exotiskt och behövde ordnas till.

– Frågan om mitt hår har följt mig genom hela livet. Till och med i förskolan fick jag höra att mitt hår är onaturligt, exotiskt, att mitt afrohår var oönskat, och sedan har frågan följt mig till högstadiet, säger 13-åriga Zulaikha Patel, en av tjejerna i trion, rapporterar CNN.

Det kunde ha slutat där – men de publicerade ett numera viralt videoklipp på Instagram där skolans säkerhetsvakter hotar att gripa dem om inte demonstrationen avslutas. Protesterna spreds snart till fler skolor i landet, och medierna plockade upp ämnet. Hashtagen #StopRacismAtPretoriaGirlsHigh myntades och användes mer än 150 000 gånger på Twitter inom loppet av några dagar.

Pretoria Girls High tvingades till slut att dra tillbaka reglerna, enligt BBC.