Nyheter Sverige Sverige-topp

Elpistol på försök hos svensk polis

En elpistol av märket Taser. Polismyndigheten ska nu upphandla elchockvapen för en försöksverksamhet på två år. Arkivbild.
En elpistol av märket Taser. Polismyndigheten ska nu upphandla elchockvapen för en försöksverksamhet på två år. Arkivbild.

Efter flera års påtryckningar: nu ska svensk polis utrustas med elpistol, på försök.Polisförbundet välkomnar beskedet men tycker att försöksverksamheten tar för lång tid.

Efter i stort sett varje polisskjutning med dödlig utgång de senaste åren har kravet på ett införande av elpistol kommit, men den högsta polisledningen har sagt nej. Nu byter man fot.

– Vi har beslutat att vi ska införa en försöksverksamhet med elchockvapen, säger rikspolischef Dan Eliasson till TT.

Stoppar smärtokänsliga

Förslaget om elchockvapen kom från en intern arbetsgrupp inom polisen i januari i år och fick senare klartecken från myndighetens etiska råd.

Dan Eliasson anser att det interna underlaget visar att man kan undvika att människor skadas, eller till och med dör, om man kompletterar den befintliga beväpningen med det som i dagligt tal kallas elpistol.

– Och för vår personal kanske det skapar ännu bättre förutsättningar att skydda sig, säger han.

När det gäller både pepparspray och pistolskott finns det exempel på människor som inte reagerat trots att de träffats. De är ofta tillfälligt smärtokänsliga på grund av starkt narkotikarus eller akuta psykotiska tillstånd.

Med elchockvapen spelar en sådan smärtokänslighet ingen roll eftersom vapnen orsakar ett kramptillstånd i muskulaturen som gör fortsatt rörelse omöjlig.

Flerårig process

Martin Lundin som var med och tog fram förslaget om att införa elpistol har tidigare sagt till TT att tanken är att varje polis i yttre tjänst, eller åtminstone en polis i varje patrull, ska vara utrustad med ett elchockvapen. Men det är lång väg dit.

Vapnen ska upphandlas, poliser ska tränas, föreskrifter ska utfärdas och en extern utvärderare ska kopplas till projektet för vetenskaplig utvärdering. Först 2018 väntas man komma igång med två års praktisk försöksverksamhet. På vilka platser det ska ske är ännu inte bestämt.

Polisförbundet har drivit frågan om elchockvapen i många år och ordförande Lena Nitz välkomnar nyheten om ett införande.

– Samtidigt tycker jag att testverksamheten inte behövt vara så omfattade som den nu kommer att bli, säger Nitz till TT.

Hon anser att man istället kunnat dra lärdom av andra europeiska och nordiska poliskårers erfarenheter.

"Övertro på elchockvapen"

Människorättsorganisationen Civil rights defenders chef Robert Hårdh är mycket kritisk mot svensk polis vapenanvändning så som den ser ut i dag, men tror inte heller på elchockvapen.

Han tycker att man hellre bör titta på "annat än vapen när det gäller metoder och strategier" och nämner utbildning i psykisk ohälsa som ett exempel.

– Vi ifrågasätter nödvändigheten av att föra in ytterligare ett vapen i polisens arsenal. Det skapar ju också i sig en möjlig tveksamhet hos poliserna med att det blir för många alternativ när man väl befinner sig i en skarp situation, säger han.

Ross D. Franklin/AP
Bilden visar de strömförande trådarna från en elpistol och hur vapnets små pilar fastnat i målet. Arkivbild.
Khampha Bouaphanh/AP
En elpistol med genomskinligt hölje av märket Taser. Arkivbild.
Cory Young/AP
En elpistol intill en revolver. Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset