Nyheter Världen

Elva barn döda i sjukhusbrand i Irak

Iraks huvudstad Bagdad.
Iraks huvudstad Bagdad.

Elva bebisar omkom och flera skadades när en eldsvåda bröt ut på ett sjukhus i Irak. Elbränder är vanliga i Irak på grund av dåligt underhåll – och bristen på nödutgångar blir ofta en dödsfälla.

Strax efter midnatt brakade helvetet loss på Yarmouksjukhusets BB i centrala Bagdad. En syrgastub exploderade i en korridor, som i sin tur gav upphov till en elektrisk brand, enligt lokala myndigheter, skriver The New York Times.

I branden omkom elva för tidigt födda bebisar som vårdades på sjukhuset. Omkring 25 andra människor, däribland bebisar och kvinnor som väntade på kejsarsnitt, ådrog sig bränn- och rökskador, skriver tidningen. En uppretad folkmassa samlades vid sjukhusets entré i väntan på svar om vad som hänt deras anhöriga, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Elbränder är vanliga i Irak på grund av slarviga installationer och dåligt underhåll, enligt nyhetsbyrån Reuters. Bristen på nödutgångar bidrar ofta till att människor dör i onödan vid bränder i fastigheter.

Många av huvudstadens offentliga sjukhus håller låg standard. Bilder som publicerats på sociala medier skvallrar om att Yarmouksjukhuset är vanskött: kackerlackor syns kravla sig fram mellan spruckna golvplattor, överfulla soptunnor, smutsiga toaletter och patienter som ligger på bårar på sjukhusets innergård.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset