Nyheter Toppnyheter

EM-euforin överskuggar isländskt val

Islands avgående president Ólafur Ragnar Grímsson. Arkivbild.
Islands avgående president Ólafur Ragnar Grímsson. Arkivbild.

En professor leder i opinionsmätningarna inför presidentvalet på Island som hålls i dag. Men de isländska medierna verkar bry sig mer om herrlandslagets historiska framgångar i fotbolls-EM.

Kanske är det inte så konstigt att Gudni Jóhannessons ledning på omkring 45–49 procent i de senaste opinionsmätningarna inte har varit första prioritet i mediernas bevakning under dagarna inför valet. Den 47-årige historieprofessorn och politiske kommentatorn har ingen riktig utmanare – tvåan Davíd Oddsson halkar efter på 16 procent – och en isländsk president har mestadels en ceremoniell roll, skriver nyhetsbyrån AFP.

En president kan visserligen upplösa alltinget och utlysa folkomröstningar om beslut som fattas där, men den avgående Ólafur Ragnar Grímsson har bara använt vetorätten vid tre tillfällen under sina 20 år som president.

Gudni Jóhannesson har ingen tidigare politisk erfarenhet, till skillnad från Davíd Oddsson som var landets statsminister 1991–2014, och centralbankschef 2005–2009. Många islänningar ser dock Davíd Oddsson som medskyldig till bankernas enorma utlåning inför finanskrisen 2007–2008, som sänkte landets ekonomi när bubblan slutligen sprack.

Vallokalerna öppnar klockan elva på förmiddagen. De första resultaten väntas strax efter att vallokalerna stänger vid midnatt, svensk tid.