Sport Fotboll

EM-guldet gjorde U21 till Årets lag

Patrik Carlgren.
Patrik Carlgren.

Patrik Carlgren tog straffarna.Inte mer än rätt att han också fick greppa priset när U21-landslaget blev Årets lag på Idrottsgalan.Men fira fick han göra själv i Globen.– Det var bara jag som kunde komma, säger han.

Det var laget som tog Sverige med storm och fixade samtidigt ett svenskt lag till OS-fotbollen i sommar, det första sedan spelen i Barcelona 1992.

Ett gäng unga grabbar som trodde stenhårt på sin egen förmåga, inte såg några hinder och hanterade varje motgång som en utmaning.

Få trodde på dem.

Men på några veckor i Tjeckien, först på landsbygden och sedan i huvudstaden Prag, visade U21-landslaget att inget är omöjligt och att tron verkligen kan försätta berg.

Carlgren blev hjälte

I det här fallet Portugal, ett lag som på pappret såg starkare ut, men som lika lite som Italien (i gruppspelet) och Danmark (semifinalen) kunde mäta sig med ett svenskt kollektiv som tagit i hand på att göra sitt yttersta. Den makalöst spännande finalen på Edenstadion trollband tv-tittarna hemma i Sverige och den gick förstås via en mållös förlängning till straffar.

Hjälten där:

AIK:s Patrik Carlgren.

Han knep två av straffarna, men det fanns inga knep bakom. Bara känsla.

– Det gäller bara att tro mycket på sig själv. De hade ingen straff i kvalet eller här i EM, så jag hade inte tittat på något. I stället handlade det om att läsa av spelarna när de kom fram. Om de kändes "lazy" eller bestämda. Svårt att beskriva mer exakt än så. Det är mer en känsla, sade han efter att han styrt undan Ricardo Esgaios och William Carvalho straffar.

"Jävla glad"

Men vad som hände efter den avgörande räddningen, den som gav svensk fotboll ett historiskt först guld i U21, mindes han inte.

– Jag bara skriker. Kommer inte ihåg vad som händer. Jag var bara så jävla glad och alla bara hoppade på mig, sade Carlgren i somras.

Men varken för honom eller de andra i laget var triumfen den sensation den målades upp som.

Carlgren kort efter det magiska ögonblicket:

– Det här är något vi har trott på hela tiden. Utåt har vi varit ödmjuka inför uppgiften men inåt gruppen har vi haft fokus på det vi skulle göra.

– Priset visar vilket lag vi var och vilken styrka vi visade tillsammans, säger Carlgren.

Juryn nöjde sig inte med att utse Carlgren & Co till Årets lag. I konkurrens med Sarah Sjöström fick de också utmärkelsen för Årets prestation.