Sport

EM-kval med OS i bakhuvudet

Förbundskapten Pia Sundhage funderar sedan länge på hur OS-truppen ska se ut.
Förbundskapten Pia Sundhage funderar sedan länge på hur OS-truppen ska se ut.

"En match i taget" gäller fortfarande. Men EM-kvalmatchen mot Polen gäller mer än så, medger Pia Sundhage.– Nu räknas varje minut, OS finns där trots att vi ska spela EM-kval, säger förbundskaptenen.

Med fyra raka segrar och 10–0 i målskillnad är Sverige redan nu nära en plats i fotbolls-EM i Nederländerna nästa sommar. På torsdagskvällen väntar Polen på bortaplan i Lodz, ett motstånd som – på pappret – borde vara relativt bekvämt.

Lägg därtill att Moldavien, som väntar på Gamla Ullevi på måndag, är ännu lite svagare. På pappret.

– Ja, jag vill inte säga det högt att det är ett bekvämt motstånd. Vi kan väl säga ett annorlunda motstånd, säger Pia Sundhage.

– Det är bra chanser att förstärka det vi är bra på. Och kan vi dessutom närmast säkra en EM-plats vore det fantastiskt.

Tuff gallring

Samtidigt går dock mycket tankeverksamhet redan nu åt till att fundera på OS-truppen. 18 spelare och fyra reserver kommer Pia Sundhage att ha tillgång till när OS i Rio de Janeiro väl drar i gång.

Jämfört med storleken på EM-kvaltruppen innebär det, rent krasst, att sex spelare ska bort. Och då finns ändå bland andra Emilia Appelqvist, som kämpar för att komma tillbaka från skada, och Nilla Fischer, som av privata skäl tackat nej till den pågående samlingen, inte med.

Pia Sundhage och landslagsledningen har viktiga lärdomar med sig från i fjol, då Sverige åkte till VM med flera spelare som in i det sista var osäkra kort på grund av skador.

– Vi har inte råd med det. Vi kan chansa med en spelare där det är lite på gränsen. Förra året chansade vi med flera, men det misstaget gör vi inte om, säger hon.

– Så spelare som kan spela på flera positioner har ju en fördel, så är det.

Extra krydda

Även på spelarsidan ligger OS nära till hands, trots att två EM-kvalmatcher väntar. Vetskapen om vad som ligger i potten ger en extra krydda, medger Linköpingsbacken Jessica Samuelsson.

– Pia har ju bra koll på klubblaget också. Men det är klart att man vill prestera bra här, på sista lägret inför OS, säger hon.

Och då gäller det att spela på de fördelar man har, konstaterar ytterbacken.

– Jag konkurrerar väl med alla ytterbackar som är här, även om jag kanske föredrar högersidan. Säger Pia vänster spelar jag vänster, så är det absolut.

Adam Ihse/TT
Jessica Samuelsson i duell med Lotta Schelin under en av träningarna inför Polen-matchen.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset