Sport

EM-silver – men Tornéus inte OS-klar

Michel Tornéus tog EM-silver men hade för mycket vind i ryggen för att bli OS-klar.
Michel Tornéus tog EM-silver men hade för mycket vind i ryggen för att bli OS-klar.

Jakten på en OS-plats håller på att utveckla sig till en mardröm för Michel Tornéus.Trots EM-silvret är längdhopparen inte klar för Rio.– Det är konstigt att ha tagit min bästa medalj utomhus och vara besviken, säger Tornéus.

Marginalerna fortsätter att vara emot längdhopparen Michel Tornéus.

För fyra år sedan var han en centimeter från att ta brons i OS i London.

I år handlar kampen i stället om att över huvud taget kvalificera sig för OS i Rio de Janeiro. I onsdagens EM-kval i Amsterdam hoppade Tornéus 8,19 – fyra centimeter över kvalgränsen, men i otillåtet stark medvind.

I torsdagens final var det dags igen. Redan i första hoppet flög den 30-årige stockholmaren 8,21 meter, bara för att kort därefter upptäcka att medvinden var 2,1 meter per sekund. En ynka tiondel mer än vad som är godkänd vind. Därmed gällde inte heller det hoppet som OS-kval.

"Frustrerande"

Tankarna direkt efter hoppet var inte av det vackrare slaget.

– Det kan jag inte ens säga här. Men det är klart att det är frustrerande, säger Tornéus efter att ha fått ta emot medaljen.

– Det är jättekul att ta en medalj, men det hade varit så jävla skönt om det varit 2,0 i stället för 2,1 på det första hoppet.

Besvikelsen går inte att ta miste på. Det är OS i Rio som har varit det stora målet ända sedan den försmädliga medaljmissen i London. Då är en silverpeng i EM en klen tröst.

TT: Vad säger du om de små marginalerna som jävlas med dig?

– Det är så det är. Jag ser det som att allt det här som har varit, det får jag samla ihop och casha ut det på OS i stället.

Tävlar på söndag

Problemet är bara att tiden för att ta sig till Rio börjar bli knapp. Tornéus får en sista chans i helgen, sannolikt i en tävling på varmare breddgrader nu på söndag.

– De har pratat om att det finns tävlingar, sedan har inte jag velat tänka på det. Men det finns tävlingar, jag måste bara bestämma mig för vilken jag åker till, säger stockholmaren.

Att formen finns där är det ingen tvekan om efter insatsen i Amsterdam. Men frågan är om Tornéus klarar att ladda om så snabbt efter att ha gjort nio tävlingshopp i EM.

– Vi får se, säger han.

EM-guldet gick till britten Greg Rutherford, som tog sig förbi Tornéus genom att hoppa 8,25 i femte omgången.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset