Sport Sport-topp

EM-silver och gryende OS-form

Petter Menning. Arkivbild.
Petter Menning. Arkivbild.

Det är först om knappt två månader som formen ska vara på topp.OS är det stora målet och den silvermedalj Petter Menning paddlade hem på söndagen i kanot-EM gladde – men mest nöjd var svensken över formbeskedet.– Jag har en riktigt bra känsla inför OS, säger Petter Menning.

Petter Menning hade många mästerskapsmedaljer hemma i prisskåpet sedan tidigare, både från VM och EM. När han tog sig an den gångna helgens mästerskap i Moskva var målsättningen att göra så bra ifrån sig som möjligt – men med vetskap om att han inte alls toppat någon form.

– Hela säsongens träning har lagts upp så att formtoppen ska komma under OS i augusti. EM har inte varit något stort mål. Självklart ville jag vara med och slåss i finalen, men det är först på senare tid jag börjat köra snabbare på träningen. Därför var andraplatsen ett skönt besked, precis det jag önskat, säger Petter Menning till TT.

Jobbade sig upp

I K 1-finalen 200 meter i Moskva fick svensken en medelmåttig start, men jobbade sig upp genom fältet och passerade alla utom britten Liam Heath, som ledde från start till mål.

28-årige Menning är redo inför sitt första OS. Och han hymlar inte med sin målsättning.

– Det ska bli otroligt roligt att få tävla i Rio och jag åker dit för att ta guld. Jag känner att jag blir starkare och snabbare för varje vecka nu, säger Petter Menning, som lämnade Moskva-EM för att träna vidare i Vaxholm och för att så småningom finslipa OS-formen i Portugal.

Enda svenska medaljen

Några fler svenska medaljer blev det inte under avslutningsdagen i Moskva, där Ryssland, Ungern och Tyskland dominerade medaljligan.

Linnea Stensils tog sig till final på 200 meter där hon blev sjua. I herrarnas K 2:a på samma distans kom Joel Elenius och Erik Sandbacka på sjätte plats. Samma placering nådde Karin Johansson och Sofia Paldanius på 500 meter.

Karin Johansson hann också med att bli sjua i K 1 på 500 meter efter en misslyckad start och hon avslutade dessutom med en sjätteplats på den långa distansen 5 000 meter.

Förutom Petter Menning är Linnea Stensils och K2:an med Johansson/Paldanius klara för OS i Rio.

Helene Ripa tog guld i parakanot-EM på midsommarafton.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset