Sport Sport-topp

EM-slut kan knäcka OS-drömmen

Sista matchen med gänget? Så kan det bli för förbundskaptenen Staffan Olsson om Sverige slås ut ur EM på onsdagen.
Sista matchen med gänget? Så kan det bli för förbundskaptenen Staffan Olsson om Sverige slås ut ur EM på onsdagen.

Sverige måste ta sig vidare för att hålla drömmen om OS vid liv.Tar handbolls-EM slut kan matchen mot Spanien också bli den sista med landslaget för Staffan Olsson och Ola Lindgren.– Det är inte något jag har tänkt och jag kommer inte tänka på det heller, säger Olsson inför gruppavslutningen.

Både Olsson och Lindgren har sagt att årets EM är den tuffaste utmaningen de haft sedan de tog över som förbundskaptener 2008. Med flera skadade spelare och andra som tackat nej till landslagsspel valde de att satsa på en ung och oprövad niometersuppställning – och de har haft svårt att få spelet att hålla i 60 minuter i matcherna.

– Vi haft våra riktiga toppar men sedan blir dalarna för djupa. Det är ju det som är det luriga, säger Staffan Olsson inför mötet med Spanien.

Båda förbundskaptenerna har kontrakt till juni 2017 men Olsson, som sedan i höstas även är assisterande tränare i Paris Saint-Germain, har sagt att han troligtvis inte blir kvar om det inte blir ett OS-kval. Lindgren är mer öppen för en fortsättning, men omgärdas av rykten om klubbar ute i Europa och har inte lämnat något definitivt besked.

Men att matchen mot Spanien kan vara deras sista har Olsson inte ägnat en tanke.

– Det kan bli i morgon, det kan bli om en vecka. Det kan bli i augusti. Det är inte någon idé att tänka på det, det blir bara jobbigt.

"Jättetufft"

Sverige kan vara klart för mellanrundan redan innan matchen mot Spanien, om Tyskland tar poäng mot Slovenien. Om Slovenien vinner är Sverige piskat att ta minst en poäng mot spanjorerna. Och till viss del föredrar Olsson det första scenariot.

– Visst blir det en liten lättnad om vi vet att vi är klara. Men vi kommer ju göra allt för att ta poäng mot Spanien ändå. Men det att det är en angenämare start på den matchen, så är det ju.

Vinner Sverige mot Spanien går man vidare till mellanrundan med minst två poäng. Det kan bli tre, om det blir Slovenien som gör dem sällskap, eller i värsta fall noll.

Skulle Sverige gå tomhänt in i nästa runda blir det svårt att nå en av de två OS-kvalplatserna som delas ut på EM. För att ha chans på en av dem måste Sverige placera sig bättre än Ungern och Ryssland, som inte heller de är klara för kval.

– Det är klart att det blir jättetufft, det vore ju lögn att säga något annat. Det vore inte omöjligt men jäkligt, jäkligt tufft.

Källman osäker

Sloveniens mittnior lyckades flera gånger hitta luckor i det spanska försvaret, där de kunde passa in bollen till linjespelaren. En möjlighet för Sverige att överraska den spanska defensiven är att flytta in Fredrik Petersen från kanten för att agera spelfördelare

– Han är ju väldigt aktiv och rörlig, kanske inte spelar som så många vanliga mittnior. Absolut finns det med i planerna, säger Olsson.

Jonas Källmans rygg gör fortsatt ont. Så pass att landslaget kallar in reserven Jerry Tollbring till Polen, om det skulle bli värre och Källman inte kan spela mot Spanien.

Kristianstads 20-åriga vänstersexa kommer inte att skrivas in EM-truppen i utgångsläget utan bara finnas nära till hands om läget för Källman akut skulle försämras.