Sport

EM största målet för Sagnia

Khaddi Sagnia hoppas att EM ska bli en skrattfest. Eller i alla fall en framgång.
Khaddi Sagnia hoppas att EM ska bli en skrattfest. Eller i alla fall en framgång.

Vad betyder väl ett EM i Amsterdam jämfört med ett OS i Rio de Janeiro?Väldigt, väldigt mycket – om man frågar Khaddi Sagnia.– Jag känner att jag har större chans att placera mig högt här, säger hon inför EM.

Längdhopparen Khaddi Sagnia sticker ut lite bland de svenska friidrottare som är klara för både EM och OS. Hon ser nämligen mästerskapet i Amsterdam, där Sagnia kvalhoppar på onsdagen, som det stora målet i sommar.

– Jag måste tänka realistiskt och inte bara säga vad alla vill höra. Jag måste tänka på mig själv och inte sätta upp för orealistiska mål, säger 22-åringen.

Förra sommaren visade Khaddi Sagnia att hon hör hemma i världseliten på allvar när hon hoppade 6,78 och blev sjua i VM. Insatsen i Peking gjorde också att hon tidigt fick klartecken för OS.

Bröt inomhus-VM

Därefter har det gått tyngre. Sagnia tvingades bryta inomhus-VM i tårar på grund av lårproblem och har under utomhussäsongen inte hoppat längre än de 6,62 det blev i Sävedalsspelen hemma i Göteborg. Trots att det har känts väldigt bra på träning på sistone.

– När man vet hur man presterar på träning så är det lite frustrerande när man inte får ut det på tävling, säger Sagnia.

Utnyttja snabbheten

Hon sprang 60 meter på 7,46 i vintras och det är den snabbheten som ska ge resultat även i längdhoppsgropen.

– Om jag använder den farten på rätt sätt så ska jag kunna hoppa riktigt långt. Nu börjar ansatsen stämma, vi har jobbat på det mycket. Förra året var det katastrof.

TT: Katastrof? Det gick trots allt rätt bra förra året?

– Ja, men jag hade ingen känsla. Ett hopp kunde jag springa hur fort som helst, ett annat kunde jag hålla tillbaka mig. Det fanns inte samma rytm hela tiden. Nu har vi försökt få till rytmen, jag ska kunna hoppa med stängda ögon.

TT: Kan du det nu då?

– Haha. Fan, det skulle nog bli lite farligt, men jag tror det.