Sport

EM-start med sopor och strejker

Sopor i området kring Gare de Montparnasse.
Sopor i området kring Gare de Montparnasse.

Sopor på gatorna, stillastående tåg och piloter som inte vill flyga ger en skakig start på fotbolls-EM.Fansen oroas för sina resor till Frankrike.

Äntligen, var det nog rätt många som sade i kvarteren runt Montparnasse-stationen i Paris på fredagsmorgonen.

Och då tänkte de inte på starten i fotbolls-EM, utan snarare på att de allt mer överfyllda soptunnorna längs gatorna höll på att tömmas.

Borgmästare Anne Hidalgo tröttnade till sist på pågående sophämtarstrejk och valde att kalla in privat personal för att ta hand om ruttnande matavfall, kartonger och allehanda skräp.

– Alla sopor ska hämtas upp, från och med nu. Men det kommer att ta ett par dagar, förklarade hon i fransk tv.

Pilotstrejk

Sopstrejken är bara en av många som Frankrike genomlever för tillfället. Även järnvägstrafiken är hårt utsatt och från och med lördagen hotas dessutom med pilotstrejk inom Air France.

Att även deras pilotkollegor i Sverige går ut i strejk väcker oro hos många svenska fans, som tänkt flyga ner till fotbolls-EM.

– Vi har dragit ut listor på alla kunder som ska åka till Frankrike de närmaste dagarna så att vi kan kontakta och hjälpa dem, säger Karin Starkman Ahlstedt, PR- och kommunikationsansvarig för Ticket Privatresor, till TT.

Lugna turister

Det franska strejkandet – främst orsakat av landets nya arbetsmarknadslagar – kommer extra olägligt med tanke på det terrorhot som Frankrike redan brottas med inför EM.

Tillresta turister tycks dock ta relativt lugnt på läget.

– Det är klart att vi är lite mer uppmärksamma. Om det skulle ske något så vore det fruktansvärt – men det kan ju ske trafikolyckor också, säger norska paret Olav och Birgit intill ett hårdbevakat Eiffeltorn.

– Vi känner oss säkra. Det är en massa poliser ute och de gör ett bra jobb, tycker rumänerna Marius och Daniela.

Francois Mori/AP/TT
Under dagen ska alla sopor tas bort lovar Paris borgmästare Anne Hidalgo.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset