Nöje Film

Emmerich redo för mer förgörelse

Roland Emmerich (i mitten) tillsammans med skådespelarna Liam Hemsworth och Jeff Goldblum inför premiären på "Independence day: Återkomsten" i Tyskland. Arkivbild.
Roland Emmerich (i mitten) tillsammans med skådespelarna Liam Hemsworth och Jeff Goldblum inför premiären på "Independence day: Återkomsten" i Tyskland. Arkivbild.

Vad har regissören Roland Emmerich emot Vita Huset? I en rad filmer har han låtit förstöra den amerikanske presidentens bostad. Men i sin nya film, "Independence day: Återkomsten", låter han Vita huset stå kvar, även om det är oerhört nära att det även denna gång utplånas.

– Det var ett litet skämt som jag tyckte jag kunde unna mig, säger han när TT möter honom i London.

För 20 år sedan blev "Independence day" en av det årets riktigt stora biosuccéer.

Uppföljaren dröjde

Storyn om hur mänskligheten bekämpar en invasion av aliens gjorde Emmerich till ett världskänt namn – men det dröjde innan han började fundera över möjligheten att göra en uppföljare.

– Jag insåg hur långt tekniken hade kommit för några år sedan, jag insåg att nu kunde vi göra allt det som inte var möjligt 2006.

Nu hotas jorden än en gång av samma utomjordingar som höll på att ödelägga planeten för 20 år sedan. Och även en hel del av de skådespelare som fajtades mot dem i den förra filmen har återkommit – Bill Pullman, Jeff Goldblum, Judd Hirsch med flera. Saknas gör Will Smith – han har ersatts av Jessie T Usher, som spelar son till Smiths karaktär.

– Det kändes väldigt hemtamt att jobba med det här gänget igen, och det var inga problem att få dem att ställa upp, säger Emmerich.

"Ingenting var omöjligt"

Han konstaterar att tekniken verkligen har kommit så långt att allt nu var möjligt.

– Det fanns ingenting som var omöjligt, säger han och ger sig in i en lång beskrivning av skillnaden mellan att jobba då och nu. Även om han hade ett stort specialeffektsteam överlät han ingenting till slumpen.

– Jag var där hela tiden och övervakade.

Har han inte känt för att gå in i den gamla filmen och ändra de detaljer som i dag kan kännas lite primitiva? Han skakar på huvudet.

– Nej. Den filmen är ju en representant för den tid då den gjordes. Jag skulle inte kunna göra som till exempel George Lucas har gjort, gå in och modernisera.

Slutreplikerna i "Independence day: Återkomsten" pekar på att det blir en uppföljare. Stämmer det?

– Det beror ju till viss del på hur den här går. Men jag tror att det kommer en tredje del.

Och den dröjer inte 20 år till?

– Nej, verkligen inte. Om 20 år fyller jag 80, då skulle jag inte orka med en sådan film.

"Independence day: Återkomsten" har svensk biopremiär den 29 juni.

Chris Pizzello AP/TT
Roland Emmerich har gjort sig känd som något av en guru på området katastroffilmer. Det är inte helt omöjligt att det blir en tredje film i "Independence day"-serien, konstaterar han. Arkivbild.
Claudette Barius Twentieth Century Fox/AP/TT
Liam Hemsworth som Jake Morrison i "Independence day: Återkomsten". Pressbild.
Twentieth Century Fox
Roland Emmerich låter stora delar av världen gå upp i rök i sina katastroffilmer. I "Independence day: Återkomsten" får dock Vita huset stå kvar – tills vidare. Pressbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset