Sport

En av Olins hästar dog på banan

Hästshowen i Friends drabbades sent på fredagskvällen av en tragedi.Framför ögonen på tusentals åskådare kollapsade en av fyrspannskusken Axel Olins hästar och dog.– Vi misstänker att det rör sig om en brusten kroppspulsåder eller liknande, säger veterinären Axel Wallman till TT.

Olin var först ut i uppvärmningstävlingen inför helgens världscup, men precis när han korsat mållinjen föll Filur, hans högra stånghäst, ihop.

Den 23-årige valacken befriades omedelbart från sin utrustning och Wallman och hans team var snabbt på plats men hästens liv gick inte att rädda.

Klarade besiktningen

– Hästen skakade på huvudet och sedan i hela kroppen och rullade ihop medvetslös. Hästen bars in i ett tält som satts upp och vi konstaterade direkt att den dött. Den kommer att obduceras efter helgen, säger Wallman.

Det är första gången under hästshowens 23 år i Globen och Friends som en häst dör under tävling.

– Det är tyvärr sånt som inträffar. Hästen var veterinärbesiktigad och konstaterades vara fullt frisk och i fin form, säger Axel Wallman.

Filur var en erfaren fyrspannshäst och tillhörde den svenske stjärnan Tomas Erikssons lag i många år. Filur deltog i åtskilliga mästerskap som EM och VM, dessutom i ett flertal världscupfinaler och var bland annat med och tog ett EM-silver med Eriksson.

Drar sig ur

Flera av Erikssons hästar ingår i Olins spann och Eriksson var själv med i vagnen som "groom" under uppvärmningen i Friends.

Olin och Eriksson var djupt nedstämda och efter tragedin med Filur drar de sig ur världscuptävlingarna i Friends.

– De är båda hästkarlar som är oerhört måna om sina djur. De var båda förkrossade, säger Axel Wallman.

När Tomas Eriksson samlat sig något efter händelsen sade han till tidningenridsport.se:

– Han fick i alla fall göra det han älskade in i det sista. Han fick dö lycklig. Under mina 40 år i sporten har jag sett detta fyra gånger, jag kände igen det direkt när han föll ner.