Sport

En bra dag på jobbet för Kittel

Ett och annat misstag.Annars var det en bra dag på jobbet.Patrik Kittel hastade ut i den annalkande stormen Gorm med en bra slant på fickan och som ledare i dressyrens världscup.

Vann gjorde han inte. I stället var det vännen Hans Peter Minderhoud – Kittel bjöd nederländaren på restaurang häromdagen – som satte sig bakom ratten på vinnarbilen och som litet senare pillade på den nyputsade pokalen på presskonferensen.

Minderhoud var glad.

Inte minst över bilen, belöningen för hans första världscupseger i kür med Flirt.

– Jag såg att den var brandgul och tänkte att en sån ska väl inte en svensk utan en nederländare ha. Faktiskt den första bil jag vunnit, säger han.

Nytt rekord

Dessutom var 80,95 personligt rekord i det fria programmet med Flirt. Valacken som nederländaren noterat snart konkurrerar på allvar med förstahästen Johnson, som fick stanna hemma den här veckan.

– Flirt är lite som en hund, du kan resa långt med honom bara han får mat. Det är bättre att ha med en snäll valack än en hingst.

Kittel var nöjd.

– Rätt cool att vara i ledningen, förhoppningsvis fortsätter det så. Mitt mål är att rida Scandic i finalen i Göteborg. Min tanke är att tävla Deja i Doha, så att han får testa hur det är att flyga långt, säger Kittel om den tilltänkta hästen när det drar ihop sig i OS-manegen i Rio de Janeiro till sommaren.

Gustaf Svalling, domaren, berömde Kittel för passagerna, i princip var Svalling belåten med det mesta landslagsryttaren bjöd på i Friends.

Kittel var lite mer självkritiskt efter sina 79,10 procent.

– Jag gjorde ett dumt misstag, ett ryttarfel. Jag försökte lite för mycket, men annars var det bra.

En bra slant

Varpå han hastade ut i mörkret för att hinna med planet hem till Tyskland, cirka 110 000 kronor rikare. Scandic fick ta hästtransporten söderut och vila en natt i Skåne. Det var bestämt sedan tidigare och påverkade inte resplanerna en dag då Gorm stängde Öresundsbron.

I sammandraget står Patrik Kittel på 54 poäng och kan i princip boka rum och stallplats till världscupfinalen i Göteborg i slutet av mars.

Adelinde Cornelissen såg till att två nederländare tog plats i topp-3. Hon fick 78,775 procent med Jerich Parzival. Med lånehästen Paridon Magi visade Tinne Vilhelmson Silfvén vad yrkesskicklighet betyder. Trots den lilla tid de ägnat varandra kom ekipaget femma med 75,575 procent.