Nöje Film

En chans kvar för Vikander

Alicia Vikander anländer till Golden Globe-galan på Beverly Hilton Hotel i Beverly Hills.
Alicia Vikander anländer till Golden Globe-galan på Beverly Hilton Hotel i Beverly Hills.

Svenska Alicia Vikander vann inte något pris för bästa kvinnliga biroll på Golden Globe-gala i Los Angeles. Men hon har en chans kvar till ett av de mest prestigefyllda priserna.

I en vit Louis Vuitton-klänning, ärmlös med bar rygg, lät sig Alicia Vikander plåtas på röda mattan på väg in till galan i Beverly Hills. 2015 var året då alla pratade om henne. Det svenska stjärnskottet var med i film efter film, fick pris efter pris, slog igenom i Hollywood och prydde omslag på de största internationella tidningarna.

Vikander var nominerad i kategorin bästa kvinnliga biroll för insatsen i filmen "Ex machina", men priset gick i stället till Kate Winslet för "Steve Jobs". Den svenska stjärnan är även nominerad i kategorin bästa kvinnliga huvudroll för "The danish girl". Det är ett av mest prestigefyllda priserna, som delas ut i slutet av galan.

Utöver Alicia Vikander fanns dessutom ytterligare en svensk nominering, men det blev inget pris för de svenska låtskrivarna och producenterna Max Martin, Tove Lo, Ali Payami och Ilya Salmanzadeh som tillsammans med amerikanen Savan Kotecha var nominerade i kategorin bästa originallåt för "Love me like you do" från filmen "Fifty shades of Grey". Priset gick i stället till "Writing's on the wall" från Bondfilmen "Spectre".

Flest Golden Globe-nomineringar har Todd Haynes hyllade drama "Carol", med chans att vinna fem priser i tunga kategorier som bästa drama och bästa regi. Även Quentin Tarantinos "The hateful eight" och Danny Boyles "Steve Jobs" ligger bra till för ett gäng priser.

Ricky Gervais är värd för årets gala, som är den 73:e i ordningen.

Golden Globe-pristagarna utses av de utländska filmkorrespondenternas förening i Hollywood, HFPA. Organisationen delar även ut priser till årets bästa tv-program vid samma gala.