Nyheter Toppnyheter

En död i belgisk terrorjakt

Flera poliser har skadats i en räd mot personer som misstänks ha kopplingar till terrorister i Bryssel. Insatsen pågår fortfarande.
Flera poliser har skadats i en räd mot personer som misstänks ha kopplingar till terrorister i Bryssel. Insatsen pågår fortfarande.

Fyra poliser skadades efter skottlossning i samband med ett tillslag mot misstänkta terrorister i Bryssel.En gärningsman dödades efter ett stort polispådrag i området.

Terrordramat inträffade i Forest, alldeles söder om centrala Bryssel, på tisdagen.

Enligt tv-kanalen RTBF ska belgisk och fransk polis tillsammans ha varit på väg för att undersöka ett hus, som misstänktes ha samband till terrordåden i Paris i november, när de blev beskjutna genom ytterdörren.

Två poliser skottskadades direkt, varpå ytterligare en besköts strax efteråt. Den tredje ska ha träffats i huvudet och ena örat och fått allvarliga – men inte livshotande – skador.

Totalt ett 30-tal skott ska ha avlossats, enligt tv-kanalen VRT.

"Inte Abdeslam"

En fjärde polis skadades vid 17-tiden innan polisen slog till en dryg timme senare.

Enligt tidningen La Dernière Heure blev en gärningsman "neutraliserad med sin kalasjnikov i famnen".

En stund senare kom bekräftelsen – som även bekräftade att det inte rörde sig om Europas kanske mest jagade man.

– En kropp har hittats under en undersökning i ett hus på Rue du Dries. Hans identitet har inte fastställts ännu, men det är i vilket fall som helst inte Salah Abdeslam, sade det belgiska åklagarämbetets talesman Eric Van Der Sypt, enligt tidningen Le Soir.

Belgaren Abdeslam har jagats intensivt efter terrordåden i Paris i november då totalt 130 personer dödades när islamistiska terrorister slog till mot kafébesökare i centrala Paris, en rockkonsert på Bataclan-teatern och även området kring Stade de France där Frankrike samtidigt mötte Tyskland i en fotbollslandskamp.

Stor polisinsats

Polisinsatsen i det aktuella området i Forest uppgavs vara över vid 19.30-tiden på tisdagskvällen. Då fanns ännu inga besked om ytterligare gärningsman varit involverade i händelsen. Belgiens premiärminister Charles Michel sade dock att polisarbete fortfarande pågick vid 21.30-tiden, utan att precisera närmare vad det rörde sig om, rapporterade Reuters.

Bilder spreds efter händelsen på hur de skol- och dagisbarn i området som suttit instängda under dramat äntligen fick återförenas med sina föräldrar.

Kommunen Forest (Vorst på nederländska) är i princip en stadsdel i Bryssel och har cirka 50 000 invånare. Liksom flera andra av Bryssels huvudstadskommuner är den väldigt blandad, med både enklare och mer välmående områden. I Forest ligger bland annat Bryssels största inomhusarena som ofta hyser större konserter och andra evenemang.

Skottlossningen inträffade i ett enklare område på gatan Rue du Dries i kommunens västra del, nära stambanan söderut.

AP/TT
Flera poliser har skadats i en räd mot en misstänkt gärningsman i Bryssel. En person uppges ha gömt sig i en byggnad där en eldsvåda har brutit ut.