Nyheter Världen

En död och många skadade i blixtar

Räddningstjänsten vid parken Monceau i Paris där barn skadades av blixten.
Räddningstjänsten vid parken Monceau i Paris där barn skadades av blixten.

Blixtnedslag dödade en man i Polen och skadade tiotals personer runt om i Europa under lördagen. Många av de drabbade är barn.

Dödsoffret var en man i 40-årsåldern som dog under vandring på berget Babia Góra i södra Polen. I regionen skadades dessutom tre personer av blixten, rapporterade polska medier.

I Paris skakades elva personer, varav åtta barn i åldern 7–8 år. De deltog i ett födelsedagskalas i parken Monceau när regnet fick dem att söka skydd under ett träd. Ett barn fick allvarliga skador och måste återupplivas.

Enligt Michel Daloz på väderlekstjänsten Meteo-France träffas årligen 100–200 av blixten i Frankrike och 10–20 avlider. Han underströk vikten av att aldrig, aldrig ställa sig under träd när åskan går.

Över 30 personer, därav 29 barn mellan nio och elva år, fick sjukhustillsyn efter blixtnedslag vid en fotbollsplan i Hoppstädten i västra Tyskland där en barnmatch pågick. Den 45-årige domaren träffades direkt och fick återupplivas på plats före helikopterfärd till sjukhus.

Väderlekstjänster hade varnat för storm i västra och södra Tyskland på lördagen, men enligt vittnen regnade det inte och himlen var inte mörk när blixten slog ned i slutet av matchen i Hoppstädten.