Sport

En era i landslaget är över

Islands förbundskapten Lars Lagerbäck.
Islands förbundskapten Lars Lagerbäck.

En bra insats, men inte tillräckligt bra.För det blev inget svenskt mål – och en era är därmed över för det svenska fotbollslandslaget efter 0–1 mot Belgien, skriver flera krönikörer.

"En riktigt bra insats räckte inte. Det saknades ett mål. Och det kom aldrig. Marcus Berg var nära, Zlatan Ibrahimovic var nära, Andreas Granqvist var närmast men bara kort efter hans nick som räddades på mållinjen avgjorde Radja Nainggolan i 84:e minuten", skriver Anders Lindblad i Svenska Dagbladet.

Det var tungt och bittert, skriver han – men också att "det var den bleka prestationen i öppningsmatchen mot Irland (1–1) som satte Blågult i den svåra sitsen som till slut blev omöjlig".

Nu slutar förbundskapten Erik Hamrén, Zlatan Ibrahimovic, Kim Källström och Andreas Isaksson, och en era är därmed över, noterar Lindblad.

Lagerbäcks limerick

Men kvar i Frankrike är fortfarande en svensk, "hetare än ett vulkanutbrott: Lars Lagerbäck", skriver han.

Krönikören skänker också en limerick till den svenske isländske förbundskaptenen inför åttondelsfinalen mot England:

En landslagsresa ändade i Nizza

det kan ingen ha undgått att missa

Kung Z och Sverige är puts väck

Då handlar allt i stället om Lagerbäck

Och han är legenden att hissa

"En kompensation"

Expressens krönikör Noa Bachner skriver: "Att förlora när man ska och vinna när man borde är ett sorts default-läge för fotbollslag. Det är åt vilket håll man tippar därifrån som avgör hur man döms."

Han noterar att "Kvällens insats mot Belgien kan betraktas som en kompensation för det planlösa haveriet mot Irland".

Vidare skriver han: "Det fanns så klart massor av ironi i att Lars Lagerbäcks Island hade dumpat ut det Sverige så överlägsna Österrike någon timme innan avspark här, men den jämförelsen är egentligen irrelevant.

Erik Hamrén som alla andra tränare måste bedömas inom sitt sammanhang.

Över sex år framträder en sanning, och den visar tyvärr en tränare vars landslag aldrig överpresterade, trots att han fick ansvaret att vaka över det här landets bästa fotbollsspelare och största idrottsman genom tiderna.

Tack Zlatan, för allt som inte går att förstå, varken då, nu eller sen."

Kritik mot Zlatan

Johan Esk i Dagens Nyheter är hårdare mot Ibrahimovic: "Och Zlatan Ibrahimovic som skulle ta sitt ansvar och bära och leda laget, han misslyckades helt med det. Det blir slutintrycket av hans långa tid i landslaget. Han har skapat många magiska minnen men aldrig tagit Sverige vidare i ett mästerskap. Han bleknade bort som han brukar i slutet av Champions League-säsongerna. Han vill mycket men får ut lite."

Men också Erik Hamrén får en släng av sleven: "Hamrén brukar beskriva sitt lag som ett husbygge. Men det är ett bygge utan stadig grund och därför kan det se vackert ut i vissa vinklar men vara väldigt vingligt många dagar.

Hamréns otydlighet skapade osäkerhet som gav den otrygghet som skadade Sverige i två raka EM-premiärer."

Esk sammanfattar Sveriges EM: "Sveriges lag gjorde inget eget mål på tre matcher och då har man inget i ett slutspel att göra."

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset