Nöje Film

En jävla jul gick hem hos publiken

Helena Bergström, Maria Lundqvist och Robert Gustafsson medverkar i "En underbar jävla jul". Arkivbild
Helena Bergström, Maria Lundqvist och Robert Gustafsson medverkar i "En underbar jävla jul". Arkivbild

Helena Bergströms "En underbar jävla jul" var den mest sedda svenska filmen på bio 2015, skriver Svensk Filmindustri i ett pressmeddelande. Fram till den 31 december hade komedin, med bland andra Robert Gustafsson, Maria Lundqvist och Helena Bergström själv i rollerna, setts av 600 933 personer.

"Jag är oerhört stolt över att få ha varit med om denna framgångssaga tillsammans med de fantastiska skådespelarna och teammedlemmarna", säger Helena Bergström i pressmeddelandet.

På andra plats ligger "En man som heter Ove" i regi av Hannes Holm med Rolf Lassgård i huvudrollen. Filmen hade premiär så sent som på juldagen men hann ändå locka omkring 430 000 personer innan årets slut. "En man som heter Ove" är också en av förhandsfavoriterna inför årets Guldbaggegala med totalt sex nomineringar, bland annat för bästa film. "En underbar jävla jul" fick nöja sig med två nomineringar, dock inte i de tyngre kategorierna.

På tredje plats bland de mest sedda svenska filmerna finns Kay Pollaks "Så ock på jorden", uppföljaren till 2004 års "Så som i himmelen", med 260 000 besökare.