Sport

"En kolossal kamp"

Phil Mickelson gratulerar Henrik Stenson till segern i British Open.
Phil Mickelson gratulerar Henrik Stenson till segern i British Open.

Golfkrönikörer världen över är lyriska och jämför söndagens kamp mellan Henrik Stenson och Phil Mickelson med tidigare legendariska uppgörelser i British Open.Årets stenhårda fajt fick i BBC namnet "Duel of the Sons".

Birdiefesten på Royal Troon jämförs i Storbritannien med finalspelet i British Open 1977 mellan Jack Nicklaus och Tom Watson, en legendarisk uppgörelse på Turnberry som fick namnet "Duel in the sun".

I årets upplaga av British Open var Stenson och Mickelson – som i BBC beskrivs ha utkämpat en "kolossal kamp" – överlägsna resten av startfältet och tvingade fram det bästa hos varandra.

"Bara början

Sky Sports amerikanske golfkrönikör Butch Harmon skriver att Stensons seger i British Open kan vara början på en lång rad majortriumfer: "Muren rasade! Henrik Stenson körde rakt igenom den och den här mannen kommer att vinna mer!"

Harmon betonar hur svårt det är att vinna en major och att Stenson har haft sina chanser tidigare, men att han inte har förlorat dem, utan blivit besegrad av någon som spelat bättre. Men den här dagen var det Stenson som besegrade allt och alla.

"Och han gjorde det med stil – birdie på hål 14, 15, 16 och 18. Skämtar ni?".

I The Washington Post hyllas Stensons briljanta finalspel av skribenten Chuck Culpepper: "Den sedan länge hyllade 63-rundan av Johnny Miller i avslutningen av US Open 1973 fick på söndagen äntligen sällskap när den 40-årige svensken Henrik Stenson, som var på jakt efter sin första majortitel, matchade det resultatet med hjälp av briljans och för att han var tvungen att göra det."

"Termonukleär"

Oliver Brown skriver i brittiska The Telegraph att Stenson "inte bara var het, utan snarare "termonukleär" i sin sista runda. Han tog in spelet med sin vanliga kyla och spelade som besatt, och var "så het att han var tvungen att ta av sig sin undertröja vid 17:e hålet".

I USA Today skriver Luke Kerr-Dineen att svensken knappast kommer att bli lika känd som amerikanen Mickelson, men han kallar Stensons vinst för "en av golfs mest inspirerande comebacker", efter många motgångar.