Sport

En logisk skräll, tycker krönikörer

En skräll, en chansning, men också ett logiskt val.Svenska fotbollskrönikörer är nöjda med valet av Janne Andersson som ny förbundskapten.

I månader hade det spekulerats kring ersättaren till Erik Hamrén som lämnar Fotbollssveriges finaste jobb efter EM i sommar. Och ingen gång hade IFK Norrköpings guldtränare Janne Andersson nämnts.

Tidningskrönikörerna medger att de blev överraskade och tycker att det var en skräll att Andersson, som inte har några internationella meriter, tar över efter Hamrén.

Samtidigt hyllas han för sina ledarkvaliteter.

"Andersson har inte alls de internationella meriterna som förväntas av en förbundskapten. Han har inte heller spelat fotboll på elitnivå. Men det råder inget tvivel om att han är en mycket bra ledare med förmåga att få ut det bästa ur en grupp individualister", skriver Anders Lindblad i Svenska Dagbladet.

Aftonbladets Simon Bank anser att i Andersson får landslaget "en förbundskapten som det är oerhört lätt att tycka om. En kommunikativ, brinnande, charmig underhållare som aldrig förlorar sin integritet."

"Ramla in i godisaffär"

Mathias Lühr skriver i Expressen att Andersson är en "respekterad talang- och spelutvecklare" som kliver in i jobbet i ett gyllene läge med så många fotbollstalanger att ta vidare från U21-laget som tog EM-guld. "Det är som att bara ramla in i en godisaffär för den nuvarande Peking-bossen".

Både Dagens Nyheters Johan Esk och Svenska Dagbladets Anders Lindblad hoppas att Andersson tar med sig den förre landslagsstjärnan Jonas Thern till landslaget.

"Jag skulle gärna se honom jobba med Jonas Thern igen. En gång i tiden satt Andersson på bänken bredvid Halmstads BK:s tränare Jonas Thern. Att en av de två skulle bli förbundskapten i framtiden lät inte som en skräll då. Skrällen är vem det blev först", skriver Esk.

Kontakta Zlatan

Landslagskaptenen Zlatan Ibrahimovic har inte bestämt sig om han fortsätter i landslaget efter EM.

"Jag hoppas att han snabbt kontaktar PSG-stjärnan. Ett samtal om framtiden dem emellan är en prioriterad fråga", skriver Sydsvenskans Fredrik Lindstrand.

"För att inleda VM-kvalet i höst med ett landslag i identitetskris, utan den störste någonsin, kan bli en ordentlig uppförsbacke. Och jag är uppriktigt nyfiken på vad Zlatan och Janne kan hitta på ihop."