Nyheter Sverige

En månads fasta är över

– Man sover inte så bra eftersom man är vaken till klockan två, säger Bawar Eizuldeen, styrelsemedlem vid Uppsala moské, om att fasta i en månad under ramadan.
– Man sover inte så bra eftersom man är vaken till klockan två, säger Bawar Eizuldeen, styrelsemedlem vid Uppsala moské, om att fasta i en månad under ramadan.

Den muslimska fastemånaden ramadan är över – och fastan med den. Det markeras med firandet av högtiden id al-fitr, som pågår under flera dagar. Men exakt när helgen infaller varierar.– Det finns olika tolkningar, säger Bawar Eizuldeen, styrelsemedlem vid Uppsala moské.

Bawar Eizuldeen är 35 år och bosatt i Uppsala. Han är lastbilschaufför och sitter även i styrelsen för moskén i Uppsala. När id al-fitr inföll på onsdagen fick han börja dagen med att äta och dricka något, vilket han inte har gjort på en månad.

– Det känns lite annorlunda, men det känns också bra. Det är en bra känsla att nu, nu, nu gäller det att äta och dricka utan problem, säger han till TT.

Olika tolkningar

I den islamiska kalendern avgör de första tecknen på att nymåne syns när en helg som id al-fitr infaller, men enligt Bawar Eizuldeen råder det delade meningar om hur man ska räkna ut när högtiden infaller. Vissa menar att id al-fitr börjar dagen efter att någon har rapporterat att han eller hon har sett en nymåne någonstans i världen. Andra säger att muslimer kan räkna ut själva, astronomiskt, när en nymåne ska komma och att helgen ska firas utifrån det.

Själv firar Bawar Eizuldeen dagen efter att någon har sett en nymåne.

– Det finns olika tolkningar, säger han.

"En obeskrivlig känsla"

Trots att ramadan innebär att man bara får äta mellan solnedgången och soluppgången, det vill säga mellan klockan tio på kvällen och två på natten ungefär, tycker Bawar Eizuldeen att det är skönt att fasta.

– Det är svårt att förklara med ord hur det känns med fastan. När du har fastat i 20 timmar blir du hungrig, törstig och trött, men jag lovar att man inte känner av något sådant. Alla som fastar känner att det är något speciellt, en obeskrivlig känsla.

Som lastbilsförare jobbar han tio, elva timmar om dagen, men upplever inte avsaknaden av mat i magen under arbetsdagen som ett problem.

– Jag har kört lastbil i åtta år och det har inte varit något problem. Man sover inte så bra eftersom man är vaken till klockan två. Men om jag känner att jag blir lite sömnig när jag kör stannar jag. Men det händer jättesällan, säger Bawar Eizuldeen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset