Nöje

En mediemakthavare har gått ur tiden

Jeanette Bonnier. Arkivbild.
Jeanette Bonnier. Arkivbild.

Journalisten och författaren Jeanette Bonnier, en av Bonnierkoncernens ägare, har gått bort 82 år gammal. Hon lämnar efter sig ett arv på tre miljarder kronor.

Jeanette Bonnier var en av Sveriges förmögnaste människor och en makthavare som satt i styrelsen för Dagens Nyheter, Expressen och Svensk Filmindustri.

– Jeanette var en varm, rolig och vanvördig person. Hon bar på en air av en äldre tids excentricitet men var absolut modern, säger Dagens Nyheters kulturchef Björn Wiman till sin egen tidning.

Jeanette Bonnier arbetade som reporter på Expressen, Bildjournalen, Veckojournalen och Filmjournalen. Hon var även ett självuttalat "bildfreak". På 1980-talet drev hon ett galleri i New York tillsammans med konsthandlaren Jan Eric Löwenadler och 2006 grundade hon Bonniers konsthall.

– För svenskt konstliv har Jeanette haft en stor betydelse i det tysta – också innan hon startade Bonniers konsthall, säger Wiman.

Jeanette Bonnier har tidigare sagt att hennes släktingar inte kommer att få ärva hennes ägarandel i Bonnier. Arvet, som uppskattas till tre miljarder kronor, ska gå till en stiftelse som varje år ska dela ut en avkastning på flera miljoner kronor till konstnärer, forskare och förföljda journalister.