Nyheter Världen

En radikal åldring som lockar unga

Den demokratiske presidentaspiranten Bernie Sanders skapar entusiasm bland unga, här i Claremont i New Hampshire.
Den demokratiske presidentaspiranten Bernie Sanders skapar entusiasm bland unga, här i Claremont i New Hampshire.

Om Bernie Sanders väljs till USA:s president blir han den äldste hittills som flyttat in i Vita huset. Vem är han egentligen, den vithårige farbrorn från Vermont som fått tiotusentals amerikaner att ansluta sig till en "politisk revolution"?

Han har kallats uppstickare, utmanare och inte valbar. Men det senaste halvåret har den självutnämnde demokratiske socialisten och fyrabarnspappan från Vermont blivit ett allvarligt hot mot den favorittippade demokraten Hillary Clinton. Han leder stort över henne i New Hampshire, som går till primärval på tisdag. Bernie Sanders entusiasmerar unga på ett sätt som påminner om. . . Barack Obama för åtta år sedan.

Judisk kandidat?

– Han är autentisk medan hon är ambitiös, konstaterar Dennis Goldford, professor i statsvetenskap vid Drake University i Des Moines i Iowa, för TT.

– Väljarna ogillar inte Hillary Clinton men Bernie Sanders känns mer på riktigt. Hans budskap om ett större socialt skyddsnät och minskade inkomstklyftor har varit konsekvent länge.

Sanders – som varit dokumentärfilmare, borgmästare, kongressledamot och nu är oberoende senator för Vermont – har trumpetat mot sociala orättvisor på karaktäristisk Brooklyndialekt i många år. Att han sällan talar om utrikespolitik och minoriteters rättigheter har inte skadat honom hittills. Faktum är att Sanders själv tillhör en minoritet, han är jude och son till polska invandrare. Varken Sanders eller medierna har dock gjort en stor sak av att USA kan komma att få sin första judiska presidentkandidat från ett av de stora partierna.

– Han ses inte som en judisk kandidat, utan mer som en kandidat som råkar vara judisk. Joe Lieberman som var presidentaspirant inför valet 2004 var mer tydlig med sin judiska identitet, säger Goldford.

Sakpolitiskt förespråkar Sanders en tvåstatslösning i Israel-Palestina-frågan.

Äldst i Vita huset

Den stora invändningen mot Sanders, vid sidan av att han kallar sig socialist, brukar handla om ålder. Om han tar hem presidentvalet kommer han att vara 75 år när han svär ämbetseden och kan i teorin vara president tills han blir 83 år. Det kan jämföras med Ronald Reagan, ofta framhållen som åldringen i Vita huset som tog tupplurar under sitt sista år vid makten – samtidigt som han hanterade Kalla kriget och kapprustning. Reagan var 69 år och 9 månader när han vann presidentvalet 1980, bara några månader äldre än vad Hillary Clinton kommer att vara vid valet den 8 november. Och republikanen Donald Trump är 70 år då.

Sanders, liksom Clinton, har offentliggjort läkarintyg som styrker att han är vid utmärkt hälsa. Och Goldford noterar att hans unga anhängare inte verkar bry sig så mycket.

– Vem gillar inte sin farfar, frågar han.

John Minchillo
Den demokratiske presidentaspiranten Bernie Sanders pressar rivalen Hillary Clinton. Han leder stort i opinionsmätningarna i New Hampshire, där primärval hålls på tisdag.