Sport

En saga som fick ett lyckligt slut

Dressyrsegraren Charlotte Dujardin på Valegro.
Dressyrsegraren Charlotte Dujardin på Valegro.

Sagan är en av de vackraste som dressyren har att berätta – och den slutade alldeles precis så där lyckligt som sagor ska.Valegros sista gåva till sin ryttare Charlotte Dujardin var ett nytt OS-guld.Snart går han i pension.

Dujardin, 31 och Valegro, 14. Få ekipage har i modern tid och under så lång tid – och med sådana resultat – totalt dominerat sin sport. OS-guld, EM-guld, VM-guld, EM-guld och så slöts cirkeln av bländande framgångar med guldet i Deodoro på måndagskvällen.

Publiken jublade, Dujardin grät. Valegro? Han gick omkring där som om det vore vilken dag som helst. Men den som frågade den gråtande Dujardin fick ett annat svar.

"Såg efter mig"

Mellan hulkningarna sade hon:

– Jag blir så känslosam för det här kan vara min sista tävling med honom. Jag säger inte att det är så, men han ska ju pensioneras snart.

– Det var som om han kände det på sig, det var som om han såg efter mig hela tiden.

Paret har knappt tävlat i år och åkt rutschkana utför på världsrankningen, men när det verkligen gällde, när det kom till kritan, var ekipaget överlägset. 93,857 var segerprocenten, en bra bit över tyskan Isabell Werths 89,071 på Weihegold. Bronset tog en annan tyska, Kristina Broring-Sprehe på Desperados.

Kanske gjorde Valegro sin sista arbetsdag. Dujardin vet inte, men i brittiska ridsportkretsar tisslas och tasslas det om en avskedsföreställning på Olympia i London i vinter.

– Det är en häst man bara har en gång i livet. Han ska få sluta på topp, det är han värd. Han har gett mig så mycket. Han ska bli ihågkommen för den han var när han var som bäst.

– Vi har inte sagt när han ska sluta, det är en diskussion vi ska ha när jag kommer hem.

OS-bästa av Tinne

Lite i skymundan av ståhejet kring Valegro gjorde Tinne Vilhelmson Silfvén OS-bästa inför det svenska kungaparet och kom åtta med 81,551. Några procent till på Don Auriello och hon hade fajtats om en plats bland de fem bästa.

– Jag är jätteglad, det stämde med musiken, det blev min lilla berättelse, bara synd att han faller i galopp i den sista travökningen.

En annars snudd på perfekt ritt drabbades just där av kostsamma poängavdrag.

– Det retar mig lite, annars är jag nöjd, säger hon.

Landets främsta dressyrstjärna lämnar Rio med en skön känsla och ser redan fram emot den långa satsningen mot Tokyo om fyra år. Kommer hon dit blir hon historisk som ende svensk att delta i åtta OS som aktiv.

Mål nå OS 2020

– Jag ska försöka nå ett OS till, det är mitt mål. Jag kan inte begära mer av oss här. Man vill alltid mer, men det är två olika saker.

Laget kom femma och Vilhelmson Silfvén individuell åtta. Ett resultat som förbundskaptenen Bo Jenå summerade så här:

– Jag är glad över alla insatserna, framför allt Tinnes ritter som har varit väldigt säkra.

Han lyfte också fram debutanterna Mads Hendeliowitz och Juliette Ramel.

– De har gjort det riktigt bra, så som jag hade hoppats.

TT: Bara Patrik Kittel (16:e individuellt) som haft det lite jobbigt?

– Ja, han hade för mycket missar i dag och det kostar, sade Jenå och konstaterade också iskallt att Kittels problem med musikrättigheter är sånt som inte får hända.

Kittel fick inte tillstånd av förlaget att rida till Stevie Wonders musik i küren.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset