Nöje Musik

En skör popinspiratör är död

Olle Ljungström. Arkivbild.
Olle Ljungström. Arkivbild.

En unik röst har tystnat. Artisten Olle Ljungström är död. – Utan honom hade inte Jocke Berg eller Håkan Hellström låtit likadant, säger musikern och vännen Heinz Liljedahl.

Olle Ljungström avled i hemmet, 54 år gammal, under natten till onsdagen. För Expressen berättar hans mamma Misse Ljungström att artistens sista tid var kantad av sjukdomar.

– Vi förstod alla att det skulle sluta så här. För att tänka på Olle-sätt så hoppas jag att han sitter där uppe bland molnen och skrattar åt hur många Olle Ljungström-låtar som spelats i dag, säger hon till tidningen.

Även hans vän Heinz Liljedahl säger att han visste att artisten "varit risig".

– Men det här var absolut inte väntat. Vi var så mycket bröder man kan vara utan att dela blodomlopp, säger Liljedahl som framhåller att Ljungström bidragit till att forma den moderna svenska pophistorien, mycket tack vare sina erkänt välformulerade texter.

Kritikerfavorit

Ljungström slog igenom som frontman i bandet Reeperbahn på 80-talet. Där blev han både flickidol och kritikerfavorit. 1993 släppte han sitt första soloalbum.

Knappt 20 år senare upplevde han ett andra och ännu bredare genombrott när han medverkade i tv-programmet "Så mycket bättre".

Genom åren förde Ljungström periodvis en destruktiv livsstil med stora mängder alkohol och droger. Han förklarade för TT 2011 att han själv var förvånad över att han lyckats överleva.

– Det tror jag att ganska många är. Åtminstone 25 procent av dem som kommer och tittar på när jag spelar gör det bara för att se om jag ska dö på scenen.

Märkt av sjukdom

En tid innan produktionen av "Så mycket bättre" drog i gång drabbades Ljungström av en stroke. Pugh Rogefeldt som också medverkade i programmet berättar att Ljungström var märkt av sjukdom och med jämna mellanrum tvingades bryta de påfrestande inspelningarna.

– Han led av sin diabetes, men bidrog hela tiden till att hålla humöret uppe hos oss andra. Alla klagade, men han lättade upp stämningen.

Artisten Johan Johansson som var vän med Olle Ljungström kallar honom för en fullkomligt unik artist.

– Det fanns bara en Olle, säger Johansson och påpekar samtidigt att denne ständigt omgavs av ett visst mått av kaos.

– Det var strul och jidder. Men det var aldrig någonsin tråkigt att umgås med honom. Man skulle kunna göra världens bästa citatbok bara man tillbringade en eftermiddag med honom.

Motsägelsefull

Konstnären Pål Hollender gjorde 2002 en resa till Afghanistan med Ljungström som resulterade i kortfilmen "United States of Afghanistan".

– Han var en motsägelsernas man. Han var en sådan fruktansvärt självförbrännande och underbart vacker galning. Om han var en dödsängel privat, så blev det ett otroligt skört och fint liv när han omsatte det i text och musik.

Pål Hollender hoppas att Olle Ljungström kommer att bli ihågkommen för sin musik snarare än för sitt bitvis hårda leverne.

– Det är den fina produkten av hans slitsamma liv som man kommer att minnas.

Fredrik Sandberg/TT
Olle Ljungström. Arkivbild.
Maja Suslin/TT
"Han var verkligen en renässansmänniska på alla sätt", säger artisten och vännen Johan Johansson om Olle Ljungström. Arkivbild.
Henrik Montgomery/TT
"Utan honom hade inte Jocke Berg eller Håkan Hellström låtit likadant", säger musikern och vännen Heinz Liljedahl om Olle Ljungström. Arkivbild.
Janerik Henriksson/TT
"Han var en sådan fruktansvärt självförbrännande och underbart vacker galning", säger konstnären Pål Hollender om Olle Ljungström.
Esbjörn Johansson/FLT-PICA/TT
Olle Ljungström släppte sitt sista studioalbum "Släng in en clown" 2013. Arkivbild.