Nyheter Toppnyheter

Endast män i Brasiliens nya regering

Brasiliens vicepresident Michel Temer, som nu tagit över efter Dilma Rousseff, ber det brasilianska folket att lita på honom.
Brasiliens vicepresident Michel Temer, som nu tagit över efter Dilma Rousseff, ber det brasilianska folket att lita på honom.

Brasiliens nyinstallerade regering aviserar en politisk omsvängning med åtstramningar för att sanera ekonomin.Men en svår tid väntar den tillförordnade presidenten Michel Temer.

Brasilien vaknar upp till en ny politisk era efter att president Dilma Rousseff tvingats från makten. När en upprörd Rousseff i går lämnade presidentpalatset innebar det slutet på Arbetarpartiets 13 år långa styre, vars politiska arv, med reformer som lyft miljontals brasilianare ur fattigdom, på senare år befläckats av en kraschad ekonomi och en omfattande korruptionsskandal.

Landets nye ledare, förre vicepresidenten Michel Temer, samlade på fredagen sin nya regering.

– Vi måste återuppbygga grunderna för den brasilianska ekonomin och avsevärt förbättra företagsklimatet för den privata sektorn, sade Temer, enligt AFP i samband med sitt tillträde.

Åtstramningar

Han har antytt att en rad åtstramningar är att vänta, men har samtidigt lovat att inte röra de mest populära sociala programmen.

Den nya finansministern, före detta centralbankschefen Henrique Meirelles, bekräftar att man bland annat kommer att försöka reformera pensionssystemet och införa en ny åldergräns för pensionering. Det kan också bli aktuellt att höja skatterna.

– Sociala insatser som utgör mindre poster i budgeten, men som är av avgörande betydelse för dem som behöver stödet, kommer att finnas kvar, säger Meirelles men tillägger, enligt AFP, att det kommer att göras mycket noggranna utvärderingar av hur olika sociala program används.

Rousseff och hennes anhängare hävdar att riksrättsprocessen är en juridiskt förklädd kupp från högern med syfte att montera ner Brasiliens välfärdsbygge. Hon har också anklagad sina motståndare för sexism.

Och den nya regeringen fick genast kritik för sin homogenitet – den består enbart av vita män.

Flera utmaningar

Förutom en upprörd arbetarrörelse i opposition, står Temer inför delvis samma problem som Rousseff. För att få igenom sin politik måste hans parti PMDB få ihop tillräckligt med stöd i det komplicerade politiska landskapet i kongressen. Där kan Temer få användning för sin gedigna erfarenhet av politiska förhandlingar.

Samtidigt fortsätter utredningarna av korruptionshärvan kring det statliga oljebolaget Petrobras, med misstankar mot en rad politiska högdjur, däribland flera av Temers ministrar.

Enligt opinionsundersökningar har Temer minst lika svagt stöd bland brasilianarna som Dilma Rousseff.

Eraldo Peres/AP/TT
Dilma Rousseff lovar i ett tal till folket att göra allt för att komma tillbaka.