Nyheter Ekonomi Sverige

Energisamtal i skarpt läge

Energiminister Ibrahim Baylan (S) har lovat besked om effektskatten på kärnkraft senast under tisdagen. Regeringens och oppositionens samtal om energipolitiken är i skarpt läge.

Energiministern leder samtalen mellan regeringen och riksdagspartierna. Syftet är att få till en långsiktig överenskommelse om energipolitiken. I mars lovade Ibrahim Baylan ett besked om framtiden för effektskatten på kärnkraft, som drar in flera miljarder kronor per år till statskassan, senast i maj.

Vattenfall och Eon har, i takt med fallande elpriser, gått från att kräva att den sänks till att den slopas.

Slopad skatt avgörande

De hävdar att en slopad skatt är avgörande för att de inte ska överväga att avveckla ytterligare reaktorer tidigare än förut aviserat, med fara för elförsörjningen. Besked behövs också för att avgöra om beslut om investeringar i reaktorerna kan räknas hem.

Styrelsen för Forsmark, dominerad av Vattenfall, meddelar dock nu att de ska investera i Forsmark 1 för att öka produktionen om 3-4 år.

Det finns en irritation, erfar TT, på den borgerliga sidan över att löftet om besked i maj för effektskatten verkar används av regeringen för att pressa fram en överenskommelse om helheten.

Förslag i mars

Regeringen kastade i mars in ett förslag om att en energiöverenskommelse skulle bygga vidare på den som de borgerliga partierna träffade inbördes 2009 men att målet skulle vara 100 procent förnybar elproduktion 2036.

Det läste en av regeringens kritiker, Svenskt Näringsliv, som att regeringen indirekt ville sätta ett slutdatum för kärnkraften och införa ett förbud för att planera för ny kärnkraft. Bland andra Moderaterna vill ha garantier för att kärnkraften får vara kvar vid sidan av att satsningarna på förnybar elproduktion görs.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset