Nöje Musik Metro Music

Enkelt är melodin för Max Martin

2016 års mottagare av Polarpriset i populärmusikklassen Max Martin. Arkivbild.
2016 års mottagare av Polarpriset i populärmusikklassen Max Martin. Arkivbild.

Keep it simple – gör det enkelt. Det var det återkommande budskapet från Max Martin när han för första gången berättade om sitt låtskrivande för publik.

Den ofattbart framgångsrike låtskrivaren och producenten Max Martin är notoriskt skygg och har under sin 20-åriga karriär bara gjort en handfull intervjuer.

Men under tisdagskvällen samtalade Polarpristagaren med musikjournalisten Jan Gradvall som en del av musikseminariet Polar Talks.

Max Martin möttes av en stående ovation vilket gjorde honom mycket generad.

– Jag rodnar, mumlade han besvärat från scenen.

Avspänd och rolig

Men under den lite drygt timslånga intervjun visade han sig vara avspänd och anmärkningsvärt rolig. Vid flera tillfällen fick han åhörarna i den fullsatta hörsalen på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm att brista ut i gapskratt.

Beträffande sitt låtskrivande, som i dag har närmast mytologisk status, upprepade Max Martin att enkelhet är ett vinnande koncept.

– Knepet är att göra något som är enkelt men ändå intressant. Men det är svårt. Det bästa jag vet är när en fantastisk sångare sjunger något enkelt, sade Max Martin och poängterade även att han snabbt blir uttråkad.

– Det är viktigt att det aldrig blir tråkigt.

Samtalet hölls på engelska med hänsyn till de många internationella gästerna i publiken. Där fanns bland annat medlemmar ur gruppen Backstreet Boys som Max Martin skrivit flera hits till.

Han passade också på att hylla Prince, en av sina främsta inspirationskällor.

– Han vågade vara konstig, sade Max Martin och berättade att han lånat många idéer från artisten som gick bort i april i år.

"Han är ett geni"

På plats i publiken fanns även Max Martins kollega Shellback.

– Han är ett geni. Han har förändrat mitt liv, konstaterade Max Martin.

Enligt Max Martin har Shellbacks skarpslipade talang tvingat honom att topprestera för att hålla jämnhöjd med 31-åringen.

– Det är som med idrott. Du måste omge dig med människor som är bättre än du själv för att utvecklas.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset