Mat & Dryck Nyheter Sverige

Enkla prylen som kan ersätta alla bäst-före-datum

Maten du slänger kan vara långt ifrån dålig – och den du äter kan ha passerat bäst före. Norska Keep-It ska visa om maten är ätbar – och minska svinnet.

Keep-It

Mer än en tredjedel all mat vi slänger hade kunnat ätas med bättre hantering, enligt Naturvårdsverket. Ett nystartat norskt företag vill ersätta datummärkning med en intelligent mätare.

– Bäst före-datum har passerat sitt bäst före-datum, säger Kristen A. Hovland, vd för Keep-It till Metro.

Keep It mäter hela kylkedjan en vara haft under sedan den packats och utgår inte bara efter ett på förhand bestämt värde. Enligt skaparen ger det en mycket mer realistisk bild.

– Det är en intelligent hållbarhetsmätare som visar verklig hållbarhet. Vi har tagit fram en lösning som påverkas av temperatur över tid och simulerar exakt den hållbarhet som till exempel en kyckling har.

► LÄS MER: Andrea, 23, har levt på sopor i fyra år

Det är många faktorer som kan påverka hållbarheten på din köttbit. Allt från hur den transporterats till butiken till om du låtit den ligga kvar på köksbänken för länge när du handlat. Oftast är maten vi slänger helt okej att äta, menar Kristen A. Hovland.

– I ett test vi gjorde i daglighandeln på köttfärs fann vi att den i snitt hade sex extra dagar utöver datumstämpeln. Någon höll kortare än datumstämpeln och många mycket mer än sex dagar. 

Han tror att det också gör producenterna mer noggranna med vilka förhållanden varorna hålls eftersom en bruten kylkedja innebär att mätaren går ner snabbare och mer slängs. 

– Än så länge har vi bara tillstånd att vara ett komplement till datumstämpeln, men vår långsiktiga vision är att ersätta den. 

Keep It är dyrare än en vanlig datumstämpel, men grundaren hoppas att butikerna ska tjäna in det i mindre svinn så att konsumenterna inte behöver ta smällen. 

I dagarna har norska matjätten Rema 1000 börjat använda mätaren på köttfärs, kyckling, fisk och styckdetaljer av kött. Nu är siktet inställt på England, Danmark – och Sverige.

– Jag kan inte säga så mycket mer än att vi har sonderat marknaden i Sverige och hoppas att kunna finnas där inom ett par år, säger Kristen A. Hovland.

► LÄS MER: Hur gammal är egentligen Brämhults färska juice?

Keep-It

Kristen A. Hovland.

Mer om Hälsa