Nyheter Toppnyheter Världen

Enorm militärövning i Venezuela

Högsta domstolen i Venezuela har godkänts undantagstillståndet som president Nicolás Maduro utropade för snart en vecka sedan. Arkivbild.
Högsta domstolen i Venezuela har godkänts undantagstillståndet som president Nicolás Maduro utropade för snart en vecka sedan. Arkivbild.

Venezuelas president Nicolás Maduro spänner musklerna i sin pågående maktkamp med oppositionen. Högsta domstolen har godkänt hans undantagstillstånd – och nu ska en halv miljon soldater delta i en stor militärövning.

Samtidigt som oppositionen försöker få till stånd en folkomröstning för att avsätta Maduro beordrade presidenten landets högsta befälhavare att militären skulle förbereda sig på en yttre aggression.

– Folkomröstningen är till för att hetta upp gatorna och skapa förutsättningar för en statskupp eller ett ingripande från främmande makt, sade Nicolás Maduro i ett tal inför Socialistpartiet på torsdagen.

Det 60 dagar långa undantagstillståndet han utfärdade för snart en vecka ger bland annat landets polis och militär ett utökat mandat. Det innebär även att regeringen kan ignorera de flesta av de begränsningar som finns i Venezuelas författning i ett försök att säkra tillgången på mat och energi i det krisdrabbade landet.

Kongressen, där oppositionen har majoritet, röstade tidigare i veckan ned dekretet om undantagstillstånd, som man menar undergräver demokratin. Men Venezuelas högsta domstol gav sen på torsdagen Maduro rätt. Den stöder enligt ett uttalande åtgärden "med tanke på de speciella sociala, ekonomiska, politiska och ekologiska förhållandena som allvarligt drabbar den nationella ekonomin".