Utbildning Nyheter Världen

"Enorma behov" av hjälp till Syrien

Kriget i Syrien har snart rasat i sex år. I morgon samlas världens ledare för att försöka höja insatserna för att hjälpa offren. Arkivbild.
Kriget i Syrien har snart rasat i sex år. I morgon samlas världens ledare för att försöka höja insatserna för att hjälpa offren. Arkivbild.

4,6 miljoner människor på flykt. 700 000 barn som växer upp utan skolgång.I morgon samlas världsledare i London i ett försök att dubbla bidragen till hjälpinsatser för offren för kriget i Syrien.– Det är enorma behov, konstaterar utrikesminister Margot Wallström.

När toppolitiker från över 70 länder samlas i London är förhoppningen att samla in 9 miljarder dollar till dem som drabbats av det snart sex år långa kriget i Syrien.

– Det är ganska slående att under de åren har medellivslängden minskat med 25 år. Utgångspunkten för mötet är att försöka minska det mänskliga lidandet, säger utrikesminister Margot Wallström, under en presskonferens i London kvällen före konferensen.

Den svenska regeringen har tidigare budgeterat för 1,7 miljarder i sin Syrienstrategi fram till 2020, men statsminister Stefan Löfven kommer i sitt tal på konferensen i morgon att presentera ytterligare bidrag till humanitära insatser.

"Tagit emot många"

– Det finns mycket konkreta förslag som visar på sambandet mellan säkerhet och utveckling. Här pratar man om hur man ska bygga möjligheter för flyktingar att jobba och hur vi ser till att barnen får gå i skola, säger Wallström till TT.

För Europas ledare är mötet inte bara ett utslag av givmildhet, utan även ett sätt att försöka hantera den pågående flyktingkrisen. Genom att ge ökade möjligheter till jobb och utbildning hoppas man kunna få fler människor att bli kvar i grannländerna.

– Ju mer vi kan göra för att göra det möjligt för människor att stanna i regionen, desto lägre är sannolikheten att vi ser dem komma till Europa, säger Storbritanniens premiärminister David Cameron, som är en av värdarna för mötet, enligt nyhetsbyrån AFP.

Förlorad generation

Enligt FN:s barnfond Unicef saknar idag 700 000 skolbarn på flykt i området tillgång till utbildning, och FN-organet har varnat för en förlorad generation.

– För somliga kommer hjälpen för sent. Det är alldeles för många som redan har dött i Syrienkriget. Fortfarande pågår bombningar mot civilbefolkningen och krigsbrott begås ständigt, inte minst sexuellt våld mot unga kvinnor och flickor, säger Margot Wallström.

Hussein Malla/AP/TT
En syrisk man skrapar bort snön från tältet i ett flyktingläger i Libanon, som ensamt tagit emot över en miljon flyktingar från kriget. Genom att öka möjligheterna till utbildning och arbetstillfällen i länder som Libanon hoppas EU-ledare att fler flyktingar ska välja att stanna i regionen. Arkivbild.
Marcus Ericsson/TT
Utrikesminister Margot Wallström. Arkivbild.