Sport

Ensam Klisjina klar för OS-final

Darija Klisjina.
Darija Klisjina.

Dagen före längdhoppskvalet kom beskedet att hon fick tävla.Väl där tog sig Darija Klisjina till final med ett hopp på 6,64.Efteråt berättade ryskan om den dramatiska uppladdningen.

Darija Klisjina är ensam rysk friidrottare i OS. Länge såg det ut som att även hon skulle stoppas från att tävla i Rio de Janeiro.

Men i måndags, dagen före längdkvalet, rev Idrottens skiljedomstol Cas upp det internationella friidrottsförbundets avstängning av Klisjina.

25-åringen bor och tränar i USA och anses därför inte vara en del av den systematiska dopningen i Ryssland.

– Förra veckan var väldigt tuff för mig mentalt. Jag väntade på beslutet och kunde inte träna, säger Klisjina.

Klisjinas tränare Loren Seagrave berättar:

– Vi fick beskedet klockan halv fem på morgonen. Jag sprang över och knackade på hennes dörr. Jag sade "du kommer att bli arg för att jag väcker dig klockan fem på morgonen – men vi har vunnit!". Jag kunde känna hur hon fick energin tillbaka, att hon satte på sig sin krigsrustning och gjorde sig beredd.

Klisjina – som 2013 tog EM-guld inomhus i Göteborg – nådde torsdagens final med ett hopp på 6,64. Klisjina var nöjd med det, men samtidigt missnöjd med hur rysk friidrott kollektivt bestraffats för dopningsmisstankarna. Hon kallade situationen "felaktig".

– Jag skulle vilja ha ett stort ryskt lag omkring mig som vanligt. Tyvärr är jag här själv och det är ett stort ansvar.

– Men det är mitt första olympiska spel och det är en stor upplevelse för mig.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset