Nyheter Sverige

Ensam skolmördare planerade noga

Bild ur övervakningsfilm från Kronans skola i Trollhättan på Anton Lundin Petterssons väg genom skolan.
Bild ur övervakningsfilm från Kronans skola i Trollhättan på Anton Lundin Petterssons väg genom skolan.

En ensam, olycklig 21-åring beslöt att avsluta sitt liv med polisens hjälp. Han planerade noggrant och tog med sig tre personer på en skola i döden i ett rasistiskt hatbrott.

Polisen har nu avslutat utredningen om morden på skolan Kronan i Trollhättan. Gärningsmannen Anton Lundin Pettersson, 21 år, blev själv ihjälskjuten av polisen, så det finns ingen att åtala.

Däremot har större delen av polisens förundersökning blivit offentlig. Där ingår den gärningsmannaprofil som utarbetats av polisens nationella operativa avdelning, Noa. Det är en omskakande läsning om en ung människa som kände sig utanför och annorlunda.

Anton Lundin Pettersson var länge arbetslös efter gymnasiet, men hade fått en praktikplats som han hoppades skulle leda till fortsatt anställning. Men så blev det inte.

Tankar på självmord

Kort efter att 21-åringen fått det negativa beskedet började han planera attacken på skolan Kronan. Den ligger i en stadsdel där många har invandrarbakgrund.

Den unge mannen kopplade sina egna misslyckanden, som han själv upplevde dem, till invandringen. Han tyckte att samhället gjorde fel prioriteringar av människor med behov av stöd.

Lundin Pettersson planerade sitt dåd i två veckor. Han klippte sig, valde klädsel och musik för attacken, begärde ledigt från praktiken, gjorde slut på sina pengar och skrev ett avskedsbrev. I flera månader hade han haft tankar om självmord och gjort sökningar på nätet om det.

Inga nätbekanta

Men omgivningen uppfattade inte att han förändrats.

– Det var en person som var väldigt ensam. Han umgicks med familjen och hade inga andra vänner, säger kommissarie Sten-Rune Timmersjö, chef för polisens grova brott-enhet i Trollhättan.

Polisen har inte heller hittat någon bekantskapskrets på nätet. Däremot vet man att 21-åringen sparade bilder och filmer som uttrycker rasism, nazism eller islamofobi – ofta i form av skämt på internetforum.

Attacken på skolan beskrivs av polisen som ett hatbrott. När 21-åringen gick runt med svärd och en stor kniv valde han att angripa personer som han uppfattade hade invandrarbakgrund. Han avstod dock från att ge sig på flera personer som han hade möjlighet att attackera, främst yngre barn, flickor och kvinnor.

Bankade på dörrar

Samtidigt kunde attacken slutat ännu värre. Vittnen berättar att 21-åringen bankade på låsta dörrar för att komma in i skolsalar och andra utrymmen. Han var svartklädd, maskerad, hade hjälm och liknade en figur i Star Wars. Några elever tog bilder på 21-åringen innan de förstod situationen.

En polispatrull hittade Lundin Pettersson på skolan och försökte få honom att stanna. Men han gick målmedvetet mot poliserna, som tvingades skjuta honom i nödvärn.

Polisen beskriver 21-åringens handlade med det internationella begreppet "suicide by cop" – att avsiktligt försätta sig i en situation där man dödas av polisen. I hans bil, en bit från Kronan, hittades en måltavla för skytte som han uppenbart hade planerat att ha på sig.

Polisens förundersökningsprotokoll/TT
Bilder på svärdsslidan och kartongen, som påträffades i Anton Lundin Petterssons bil.