Nyheter Världen

Erdogan går sin egen väg

President Erdogan klargjorde i ett direktsänt tal i tv att han tänker skärpa sitt grepp om turkisk politik.
President Erdogan klargjorde i ett direktsänt tal i tv att han tänker skärpa sitt grepp om turkisk politik.

EU hoppas på fortsatt gott samarbete med Turkiet om det stora migrationsavtalet, efter beskedet att premiärminister Ahmet Davutoglu lämnar sin post senare i maj. Men president Recep Tayyip Erdogan säger att Turkiet inte kommer att böja sig för EU:s krav.

EU har uppmanat Turkiet att respektera mänskliga rättigheter. I ett tal som direktsändes i tv på fredagen sade Erdogan att Turkiet inte kommer att ändra sin lagstiftning mot terrorism för att turkiska medborgare ska få visumfrihet till EU.­

– Vi kommer att gå vår väg, ni går er, sade Erdogan.

Avtalet hotat

Hans utfall ökar oron för att avtalet om visumfrihet inte kan genomföras och i förlängningen avtalet om att Turkiet ska hindra migranter från att resa till Europa.

TT har sökt justitie- och migrationsminister Morgan Johansson för kommentar till Erdogans uttalande men han har via sin pressekreterare Jonatan Holst avböjt.

Erdogan gjorde också klart att han tänker skaffa sig ett starkare grepp om landets politik. Han sade att det är "naturligt" att han är inblandad i Turkiets inrikespolitik. Han försäkrade att det inte kommer att bli något glapp i styrandet av landet i och med premiärminister Ahmet Davutoglus aviserade avgång. Inte heller kommer den senaste politiska utvecklingen att påverka landets ekonomi direkt, enligt Erdogan.

Han sade också att en folkomröstning om utökad presidentmakt bör utlysas snarast.

"En kupp"

Från EU-kommissionen är kommentarerna till den turkiske premiärministerns väntade avgång avvaktande.

– För att färdigställa uppgörelsen behöver vi kontinuitet, i tekniska frågor såväl som när det gäller viljan att uppfylla villkoren. Det förväntar vi oss av alla framtida regeringar, säger Hansjörg Haber, talesperson för EU-kommissionens Turkietdelegation.

Turkiska oppositionspolitiker kallar premiärministerbytet för en "kupp" av Erdogan och ett angrepp mot det demokratiska systemet.

– Davutoglu blev premiärminister som ett resultat av folkets vilja, men tvingades lämna posten – inte på begäran av de 23,5 miljoner människor som röstade för honom – utan på grund av en enda persons vilja, säger Kemal Kilicdaroglu, ledare för oppositionspartiet CHP, till Hürriyet Daily News.

Burhan Ozbilici/AP/TT
Premiärminister Ahmet Davutoglus överraskande avgångsbesked ses som en del i en allt djupare konflikt mellan honom och president Erdogan.