Nyheter Världen

Erdogan: Skaffa minst tre barn

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan tycker turkiska kvinnor ska föda minst tre barn. Arkivbild.
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan tycker turkiska kvinnor ska föda minst tre barn. Arkivbild.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan uppmanar kvinnorna i sitt land att föda minst tre barn.Erdogan slår dessutom fast att ingen kvinnas liv är "komplett" ifall hon inte lyckas producera någon avkomma.

Erdogans kommentarer, fällda i samband med att ett hus för en turkisk kvinnoorganisation invigdes på söndagen, är de senaste i raden av kontroversiella uttalanden från den turkiske presidenten som ytterst uppges syfta till att öka den turkiska befolkningen.

– Att avvisa moderskapet innebär att man ger upp sin mänsklighet, fortsätter Erdogan i talet där han också påstår sig vara en stor anhängare av att kvinnor ska kunna ha ett yrkesliv. Men med tillägget att karriären inte ska vara "ett hinder" mot att skaffa barn.

– Jag skulle rekommendera att man skaffar minst tre barn, säger Erdogan.

För en mindre än en vecka sedan sade han att preventivmedel och födelsekontroll inte hörde hemma hos muslimska familjer, ett uttalande som ledde till stor vrede hos kvinnoaktivister i Turkiet.

Vid ett tidigare tillfälle har han enligt nyhetsbyrån AFP kallat födelsekontroll för "förräderi".

Antalet invånare i Turkiet har ökat kraftigt. Förra året låg befolkning enligt officiell statistik på 78,741 miljoner vilket innebär att ökningstakten ligger på cirka 1,3 procent. År 2000 var befolkningen i Turkiet mindre än 68 miljoner.

– Starka familjer leder till starka nationer, slår Erdogan fast.