Nyheter Världen

Erdogan slår tillbaka efter kuppförsök

Grekisk polis har gripit åtta män som landade med en turkisk militärhelikopter i staden Alexandroupolis.
Grekisk polis har gripit åtta män som landade med en turkisk militärhelikopter i staden Alexandroupolis.

Militärens kuppförsök i Turkiet misslyckades.President Recep Tayyip Erdogan har återvänt till makten och slår tillbaka med full kraft.Närmare 3 000 soldater har gripits och 2 745 domare och åklagare ska frihetsberövas.

Turkiet kastades in i kaos under fredagskvällen när kuppmakare ur landets väpnade styrkor tog kontroll över strategiska platser i Istanbul och Ankara, understödda av stridsflyg och stridsvagnar. Explosioner och skottlossningar rapporterades från de båda städerna.

Minst 250 personer dödades under sammandrabbningarna, medan omvärlden försökte förstå vad som hände i det djupt polariserade landet. Och vem som egentligen hade makten.

Full kontroll

Efter ovissa timmar lyckades regeringstrogna styrkor att omringa och besegra soldaterna som försökt ta makten. Med händer uppsträckta i luften lämnade kuppmakare bland annat den belägrade bron över Bosporen i Istanbul.

Enligt Turkiets ställföreträdande överbefälhavare var det i huvudsak styrkor från flygvapnet och militärpolisen som låg bakom kuppförsöket.

Vid svensk lunchtid på lördagen sade landets premiärminister Binali Yildirim att regeringen hade "full kontroll över situationen". President Erdogan återvände segerviss till Istanbul från semesterorten Marmaris där han befunnit sig under kuppförsöket.

Utrensing inleds

Efter återkomsten inledde Erdogan, det styrande AKP och regeringstrogna styrkor klappjakt på misstänkta kuppanhängare och utrensningar bland institutioner som misstänks vara misshagliga.

2 839 personer ur den turkiska militären, både soldater och höga befälhavare, greps efter kuppförsöket, sade premiärminister Yildirim.

Bland dödsoffren fanns dessutom 104 misstänkta kuppmakare, enligt Yildirim.

Premiärministern Yilderim sade att kuppmakarna "ska få den rättvisa de förtjänar". Han sade också att dödsstraff inte är tillåtet enligt den turkiska konstitutionen, men att regeringen kommer att överväga ändringar i lagen för att säkerställa att ett liknande kuppförsök inte händer igen.

President Erdogan skärpte samtidigt tonen och sade att "militären tillhör folket, inte parallella strukturer" med direkt hänvisning till den så kallade Gülenrörelsen. Den oppositionella rörelsen förnekar i sin tur all inblandning. Ledaren Fethullah Gülen, som befinner sig på flykt i USA, fördömer kuppförsöket.

Samtidigt har ett beslut tagits att frihetsberöva 2 745 åklagare och domare till följd av den misslyckade statskuppen, enligt tv-kanalen NTV, rapporterar Reuters. Bland dem finns troligen den högt uppsatte domaren Alparslan Atlan från landets författningsdomstol. Atlan var en av de som avskedades efter kuppförsöket.

Stöd i parlamentet

De fyra mest inflytelserika partierna i parlamentet samlades på lördagen för ett gemensamt uttalande där man fördömde kuppförsöket och gav sitt fulla stöd till Erdogans regering. Samtidigt varnade presidentens kansli för fler upprorsförsök och uppmanar folk att stanna på gatorna.

Under lördagen kom fler vittnesmål från det kaotiska läget i storstäderna Ankara och Istanbul.

Svenske Muharrem Demirok med familj skulle resa hem från Turkiet nattent till lördagen, men fick vända inne på Konyaflygplatsen, 25 mil söder om Ankara.

– Det slogs ganska snabbt upp polisbarrikader runt flygplatsen. De släppte varken in eller ut någon, sade han till TT.

Han säger att han hörde flygplatspersonalen diskutera vad de skulle göra om militärer tog sig in i byggnaden, om de skulle överlämna sig direkt eller inte släppa in dem.

– Det var en surrealistisk stämning.

Svenska Isabelle Lloyd-Pugh följde händelseutvecklingen från tv:n på hotellet i centrala Istanbul. Samtidigt kunde hon höra flygplan och helikoptrar flyga lågt ovanför taken.

– Vi var ganska tagna. Det var helt tomt på gatorna. Allt var stängt och folk drog för gardinerna i fönstren, sade hon till TT.

Under lördagen var stämningen lugnare, men märklig.

– Hotellfrukosten står framme, och någon står på balkongen och röker. Alla är försiktiga, men det känns som folk är vana vid dramatiken. Tanken nu är att ligga lågt och inte ge sig ut till de större turistattraktionerna.

STR/AP/TT
Människor försöker stoppa stridsvagnar på en gata i Turkiets huvudstad Ankara.
Burhan Ozbilici/AP/TT
Stridsvagnar på Ankaras gator.
Emrah Gurel/AP/TT
Turkiska soldater blockerar bron över Bosporen.
Burhan Ozbilici/AP/TT
En folkmassa försöker stoppa stridsvagnar.
STR/AP/TT
En folksamling försöker stoppa en stridsvagn i Ankara.
Selcuk Samiloglu/AP/TT
En turkisk soldat, arresterad av civila, lämnas över till poliser på Taksimtorget i Istanbul tidigt på lördagsmorgonen.
Ismail Coskun/IHA/AP/TT
En man står, tidigt på lördagsmorgonen, framför en stridsvagn vid entrén till Atatürk-flygplatsen i Istanbul.
Emrah Gurel/AP/TT
Människor samlas runt poliser vid stridsvagnar som övergivits av militärer i Istanbul.
Anadolu Agency/AP/TT
Turkiets president Erdogan under ett medieuttalande på lördagen. Bilden är tagen ur en video från statliga nyhetsbyrån Anadolu.
Emrah Gurel/AP/TT
En polisman omgiven av civila, alla trogna presidenten Erdogan, står på en stridsvagn som övergivits av militärer i Istanbul.
Emrah Gurel/AP/TT
Fåglar flyger över Taksimtorget i Istanbul på lördagen.
Emrah Gurel/AP/TT
Människor på Taksimtorget i Istanbul under lördagen.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset