Nyheter Världen

Erdogan står vid en skiljeväg

Den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan. Arkivbild.
Den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan. Arkivbild.

President Recep Tayyip Erdogan står vid en skiljeväg efter kuppförsöket.Antingen kommer han att försöka stärka sin maktposition. Eller så kommer han att försöka ena landet och minska polariseringen, enligt Turkietexperten Ingmar Karlsson, som tror på det första scenariot.

Det misslyckade kuppförsöket har gett Erdogan tillfälle att försöka driva igenom ett nyval som ger honom tillräcklig majoritet för att kunna ändra författningen och stärka sin maktställning.

– Men det innebär inte att problemen är lösta, utan snarare att både kurdfrågan och relationen med Syrien kommer att förvärras och att vi förmodligen får se ännu mer attentat och oroligheter i Turkiet, säger Ingmar Karlsson, tidigare generalkonsul i Istanbul och forskare vid Centrum för Mellanösternstudier vid Lunds universitet.

Politisk överlevnad

Samtidigt har Erdogan ögonen på sig. Om han rensar ut motståndare och försöker ändra författningen till sin fördel finns risken att han kommer att möta reaktioner från omvärlden.

– Men hans egen politiska överlevnad och framtid är viktigare än relationerna med omvärlden. Samtidigt sitter han med trumf på handen i och med Turkiets centrala läge i krisernas Mellanöstern. Det är ändå ett relativt stabilt land i en instabil omgivning och en viktig medlem i Nato, säger Karlsson.

Ekonomin drabbas

Det folkliga stödet Erdogan åtnjuter bottnar i att Turkiet haft en kraftig ekonomisk tillväxt under hans tid vid makten, ungefär som i Sverige under 1950-talet. Men följderna av kuppförsöket kan få allvarliga konsekvenser för landets ekonomi, tror Karlsson.

– Viljan att investera i Turkiet kommer att minska och turistnäringen kommer att drabbas. Och de som drabbas av detta kan till sist inse att det kanske beror på Erdogans politik och inte omvärldens konspirationer som han försöker framställa det som.

Turkpix/AP/TT
Ingmar Karlsson var svensk generalkonsul i Istanbul 2001–2008. Han anser att Turkiets president Recep Tayyip Erdogan står vid en skiljeväg efter kuppförsöket. Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset