Nyheter Toppnyheter Världen

Erdogan stoppar Gülens företag

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan sätter stopp för Gülenrörelsens organisationer. Arkivbild.
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan sätter stopp för Gülenrörelsens organisationer. Arkivbild.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan sätter stopp för organisationer med koppling till Fethullah Gülen, den USA-baserade predikant som Erdogan ger skulden för att ligga bakom militärkuppen i landet.

President Erdogan beskriver den oppositionella Gülenrörelsens skolor, bolag och välgörenhetsorganisationer som "terrornästen" och säger att det inte ska vara någon nåd i utrotningen av dem.

I ett livesänt tv-tal säger presidenten att de som har "finansierat skyttarna" ska behandlas på samma sätt som kuppmakarna själva.

Erdogan anklagar Gülen för att utnyttja sitt nätverk av skolor, välgörenhetsorganisationer och företag, som byggts upp över flera decennier, för att infiltrera statliga institutioner och skapa en "parallell struktur" som syftar till att ta över landet.

En domstol i Istanbul utfärdade på torsdagen en order om gripande för Gülen, för att han ska ha varit drivande bakom kuppförsöket.

Den 75-årige predikanten nekar till anklagelserna och fördömer ordern.

"Det är väldokumenterat att det turkiska domstolsväsendet inte är juridiskt oberoende, så den här ordern är ännu ett exempel på president Erdogans satsning på det auktoritära, bort från demokratin", säger Gülen i en skriftlig kommentar.

USA tittar just nu på nytt material som Turkiet har skickat för att få Gülen utlämnad, säger en talesperson för utrikesdepartementet i Washington.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset